Mainos
Mainos

Työryhmä: Bkt ei mittaa yhteiskunnan hyvinvointia tarpeeksi

Bruttokansantuotteen lisäksi hyvinvointia halutaan jatkossa mitata myös muilla mittareilla. Hyvinvointia arvioitaessa aiotaan jatkossa kiinnittää huomiota myös terveyteen, mielekkääseen tekemiseen ja ympäristön puhtauteen.

Valtioneuvoston kanslian asettaman työryhmän mukaan nyt mittarina eniten käytetty bruttokansantuote ei riitä hyvinvointia koskevien päätösten pohjaksi.

Tarkoitus ei ole kehitellä kokonaan uutta mittaristoa, vaan yhdistellä vanhoja mittareita helpommin saataviksi.

– Bruttokansantuote on mainettaan parempi hyvinvoinnin osoitin, mutta yksin se ei riitä. On syytä kiinnittää huomiota myös esimerkiksi tulonjakoon, sanoo ryhmän puheenjohtaja, taloudellisten asioiden alivaltiosihteeri Jukka Pekkarinen.

Työryhmä suosittaa myös valtioneuvoston kanslian ja Tilastokeskuksen yhteisen Findikaattori.fi-palvelun kehittämistä keskeiseksi hyvinvointitiedon portaaliksi.

Myös päättäjien tietoisuutta hyvinvoinnin tilasta halutaan lisätä muun muassa järjestämällä seminaareja.

Uusi hallitus on sitoutunut toteuttamaan työryhmän suosituksia. Uudistettu mittaristo pyritään saamaan käyttöön vuoden 2013 alussa.

Katso Tarja Hakulisen juttu (Kymmenen uutiset 5.7.2011)

(MTV3 – STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme