Mainos
Mainos

Työryhmä ehdottaa: Sähkön siirrosta liikaa kerätyt tuotot palautettaisiin kuluttajalle

Kauppa- ja teollisuusministeriön asettama työryhmä ehdottaa, että energian siirtohintojen valvonta voitaisiin siirtää 3-5 vuoden mittaisiin valvontajaksoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että liikaa tuottoa kerännyt siirtoyritys olisi velvoitettu palauttamaan liika tuotto kuluttajille alentamalla tariffia seuraavalla jaksolla.

Kauppa- ja teollisuusministeriön asettama työryhmä ehdottaa, että energian siirtohintojen valvonnassa siirryttäisiin 3-5 vuoden mittaisiin valvontajaksoihin. Jaksolla liikaa tuottoa kerännyt siirtoyritys olisi velvoitettu palauttamaan liika tuotto kuluttajille alentamalla tariffia seuraavalla jaksolla.

Työryhmän ehdotuksen mukaan Energiamarkkinavirasto tekisi uudessa valvontamallissa ennen jakson alkua päätöksen siirtomaksujen hyväksyttävistä tuotto- ja laskentaperiaatteista. Jakson sisällä tariffeissa voisi olla heittoja ylös tai alas, mutta keskimäärin tuoton olisi jaksolla oltava kohtuullista.

Jakson jälkeen Energiamarkkinavirasto antaisi päätöksen siirtoyritysten hinnoittelun kohtuullisuudesta. Työryhmä ehdottaa ongelmien vähentämiseksi, että tariffimuutoksille asetetaan esimerkiksi kolmen vuoden siirtymäkausi ja niiden yhtenäistäminen estetään alueilla, joilla ei ole yhteistä maantieteellistä rajaa.

Työryhmä ehdottaa myös siirtymistä kaksiportaiseen muutoksenhakujärjestelmään, sillä nykyisin väliporras puuttuu. Parhaimpana vaihtoehtona ensimmäiseksi valitusportaaksi Energiamarkkinaviraston valvontapäätöksistä työryhmä pitää markkina-oikeutta. Muutosehdotukset sisältyvät kauppa- ja teollisuusministeriön helmikuussa asettaman työryhmän loppuraporttiin.

Työryhmässä olivat mukana ministeriön ohella, Energiamarkkinavirasto, kuluttajavirasto, Sener, Finergy, Öljy- ja kaasualan keskusliitto ja Maakaasuyhdistys.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot