Mainos

Työryhmä esittää vaihtoehtoja vanginkuljetukselle

Vankikuljetuksiin esitetään uudistuksia. Oikeusministeriön ja sisäasiainministeriön asettama työryhmä haluaisi siirtää osan vanginkuljetustehtävistä poliisilta vankeinhoitolaitokselle.

Vartiointitehtäviä puolestaan siirrettäisiin suurimmissa tuomioistuimissa poliisilta tuomioistuimille. Vankien kuljetuksia vähenettäisiin järjestämällä pakkokeino-oikeudenkäyntejä vankiloissa, joissa on paljon tutkintavankeja.

Vankikuljetusten suunnittelu on nykyisin vaikeaa huonon koordinoinnin takia ja kuljetus saattaa kestää kohtuuttoman pitkään, työryhmä toteaa. Vankeja kuljetetaan Suomessa 44 000 kertaa vuosittain.

Tavoitteena tehokas vanginkuljetusjärjestelmä

Työryhmän tavoitteena onkin ollut luoda tehokas vanginkuljetusjärjestelmä, jossa otetaan huomioon kuljetettavan asianmukainen kohtelu sekä turvallisuusnäkökohdat. Uudessa laissa on tarkoitus säätää vanginkuljetustehtävien jakautumisesta kuljetusviranomaisten eli vankeinhoitolaitoksen, poliisin, rajavartiolaitoksen ja tullilaitoksen kesken.

Ehdotus sisältää myös säännökset vangin kohtelusta ja valvonnasta kuljetuksen aikana. Lisäksi tehtäisiin mahdolliseksi se, että tuomioistuin voitaisiin määrätä osallistumaan vankien vartiointiin tuomioistuimessa. Käytännössä tuomioistuinten vartiointitehtävä koskisi vain muutamaa suurinta käräjäoikeutta.

Työryhmän parhaana pitämä vaihtoehto siirtäisi vanginkuljetustehtäviä poliisilta vankeinhoitolaitokselle sekä osittain myös vartiointitehtäviä poliisilta ja vankeinhoitolaitokselta tuomioistuimille. Toinen vaihtoehto olisi siirtää vain vartiointitehtäviä tuomioistuimille tai sitten pitää nykyinen työnjako ennallaan.

Nykyinen järjestelmä huonosti koordinoitu

Vaikka kuljetusjärjestelmää samanaikaisesti tehostettaisiinkin, muutos vaatisi kuitenkin vankeinhoitolaitokselle lisää resursseja. Vastaavasti se vähentäisi poliisin tekemiä kuljetuksia. Tätä vanginkuljetustehtävien siirtoa on pidetty useissa selvityksissä toivottavana, jotta poliisi voisi keskittyä paremmin perustehtäviinsä.

Nykyinen vanginkuljetusjärjestelmä muodostuu etukäteen vahvistetun aikataulun mukaisesta vanginkuljetuksesta. Jos kuljetus kestää yön yli, kuljetettava yöpyy vankilassa tai poliisivankilassa. Vartiointia vaikeuttaa se, että osassa tuomioistuimia vankien säilytystilat eivät ole asianmukaiset.

Työryhmän mukaan nykyinen vanginkuljetusjärjestelmä on huonosti koordinoitu. Osittain ongelmat johtuvat todennäköisesti siitä, että kuljetuksesta huolehtii kaksi eri hallinnonalaa.

Työryhmä pitää keskeisimpänä ongelmana puutteellista tiedonkulkua. Täysin ennakoimattomia kuljetuksia tulee kuljetusviranomaisten tehtäväksi varsin paljon. Tämä vaikeuttaa paitsi kuljetusten suunnittelua, myös muiden virkatehtävien hoitoa. Vankilaan ja poliisivankilaan saattaa myös tulla useita vankeja, joiden tuloon ei ole osattu varautua.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot