Mainos

Työryhmä: Etelä-Suomen kansallista tukea jatkettava

EU:n komissio katsoo, että alunperin siirtymäkauden tueksi tarkoitetusta tuesta on luovuttava. Neuvotteluista odotetaan vaikeita.

Etelä-Suomen kansallista tukea on jatkettava vuoteen 2014 asti, esittää maa- ja metsätalousministeriön työryhmä. Suomi jättää virallisen esityksensä tuesta alkukesällä EU:n komissiolle, jonka lupa tarvitaan tuen jatkoon. Tuki on katkolla vuodenvaihteessa.

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan (kesk.) mukaan esitys annetaan komissiolle ennen kesälomakautta. Neuvotteluista Korkeaoja povasi tänään vaikeita, sillä maatalouskomissaari Mariann Fischer Boelin kanta asiaan ei ole pehmentynyt. Komissio katsoo, että alunperin siirtymäkauden tueksi tarkoitetusta tuesta on luovuttava.

- Suomen liittymissopimuksen artikla 141 toteaa, että komissio voi antaa Suomelle luvan (tuen jatkoon). Päätös on komission käsissä. Tämä on erittäin vaativa neuvotteluprosessi, Korkeaoja muistutti tiedotustilaisuudessa. Jos lupaa ei heru, tuen maksu päättyy vuodenvaihteessa.

- Meillä on tietysti teoreettisia mahdollisuuksia haastaa komissio EY-tuomioistuimeen siitä, että komissio soveltaa väärin voimassa olevaa artiklaa. Sen sanamuoto on kuitenkin sellainen, että juridista, selkeää tulkintaa on vaikea rakentaa.

- Kyllä tämä on viime kädessä poliittinen neuvotteluprosessi, jossa komissio on saatava vakuuttuneeksi siitä, että tällainen tuki on tarpeen, Korkeaoja sanoi.

Väistyvän maatalousministerin mielestä keskustan lisäksi myös muut edellisen eduskunnan eduskuntaryhmät pitivät neuvotteluja erittäin tärkeinä.

Ennen virallista esitystä komissiolle valtio neuvottelee vielä tuottajajärjestöjen kanssa. Työryhmän tuottajajäsenet antoivat jo sille tukensa.

Tänään koolla ollut MTK:n johtokunta piti 141-työryhmän linjauksia oikeansuuntaisina. Se kiirehti valtiota tekemään pikaisesti esityksensä EU:n komissiolle.

"Täydentävä tuki tarpeen"

Työryhmä luetteli useita perusteita sille, miksi tuki on edelleen tarpeen.

EU:n maatalouspolitiikka ei uudistetussa muodossakaan ota riittävästi huomioon Etelä-Suomen maatalouden erityispiirteitä, ja siksi tarvitaan täydentävää kansallista tukea.

Työryhmän mielestä Etelä-Suomen maatalous tarvitsee paitsi pitkäaikaista tukea, myös tasoltaan ja muodoltaan sellaista tukea, joka turvaa maatalouden jatkuvuuden. Kansallisten tukien pitää sen mielestä säilyä tuotantoon sidottuina tukina, toisin kuin EU:n maatalouspolitiikan mukaisissa tuissa.

Aikaisempi tukikausia pidempi tukiohjelma toisi myös vakautta maatalousyrittäjien päätöksentekoon ja tilojen kehittämiseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot