Mainos
Mainos

Työryhmä: Lukioihin suullisen kielitaidon kurssi

Aluksi suullisen kielitaidon kurssi kuuluisi vapaaehtoisiin opintoihin, mutta työryhmä esittää sen muuttamista myöhemmin pakolliseksi.

Suomen lukiolaiset eivät tulevaisuudessakaan joudu esittämään suullista kielitaitoaan ylioppilaskirjoituksissa. Lukion suullisen kielitaidon arviointia yli vuoden pohtineen työryhmän mukaan kokeen kustannukset olisivat liian suuret. Myös oppilaiden tasapuolinen kohtelu, kokeen luotettavuus ja tekninen toteutus koettiin ongelmaksi. Opetusministeriön työryhmä luovutti muistionsa opetusministeri Antti Kalliomäelle.

Sen sijaan työryhmä esittää lukioihin suullisen kielitaidon kurssia. Muutos toteutettaisiin niin, että toinen pakollisten A1- ja B1-kielten valtakunnallisista syventävistä kursseista muutettaisiin suullisen kielitaidon kurssiksi.

Muutokset edellyttävät työryhmän mukaan opetussuunnitelmien perusteiden ja oppimateriaalien uudistamista sekä opettajien täydennyskoulutusta.

Alkuun vapaaehtoinen

Aluksi suullisen kielitaidon kurssi kuuluisi vapaaehtoisiin opintoihin. Seuraavassa opetussuunnitelman perusteiden uudistuksessa kurssi muuttuisi pakolliseksi. Samalla se laajennettaisiin koskemaan myös valinnaisia kieliä.

Kurssin aikana opettaja arvioi oppilaan suullista kielitaitoa Opetushallituksen kokeiden ja arviointikriteerien avulla.Muutoksen taustalla on tutkimuksissa selvinnyt suomalaisten koululaisten huono suullinen kielitaito. Lukiolaisten suullista taitoa mitataan myös useissa muissa EU-maissa.

Lukiolaisten liitto: Suullinen koe kirjoituksiin

Suomen Lukiolaisten Liitto pitää kannanotossaan merkittävänä sitä, että opetusministeriö on halunnut ryhtyä toimiin lukiolaisten suullisen kielitaidon parantamiseksi.

Tulevaisuudessa liitto haluaisi suullisen kielitaidon arvioinnin osaksi ylioppilastutkintoa.

-Jatkossa tulee kuitenkin huomioida kehittyvän teknologian suomat mahdollisuudet ja pyrkiä etsimään uusia toimivia ratkaisuja suullisen kielitaidon mittaamiseksi ylioppilastutkinnon osana, sanoo liiton puheenjohtaja Tiina Niemi.

Työryhmän mukaan suullisen kielitaidon kurssit voisivat alkaa kolmen vuoden päästä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme