Mainos
Mainos

Työryhmä muuttaisi rajusti korkeakoulujen opiskelijavalintaa

Opiskelupaikan saamista suoraan ylioppilaskokeen perusteella halutaan lisätä.

Asiaa pohtinut Opetusministeriön työryhmä kaavailee opiskelijavalintaprosessiin suuria muutoksia. Se pitää parhaana järjestelmää, jossa korkeakoulut ilmoittaisivat jo etukäteen, montako pistettä kustakin ylioppilaskokeesta tulee saada, jotta tulisi valituksi tietylle alalle. Riittävät pisteet saaneet saisivat opiskelupaikan suoraan ylioppilaskokeen perusteella.

Työryhmän puheenjohtajan, johtaja Anita Lehikoisen mukaan pääsykokeet jäisivät näin historiaan.

- Perusajatus olisi, että voitaisiin luopua valintakokeista ja tehdä valinnat ylioppilastutkinnon ja peruskoulutuksen eri pistemäärien kautta, toteaa Lehikoinen MTV:n uutisille.

Lehikoinen uskoo, että uusi malli myös sitouttaisi lukiolaiset paremmin opiskeluun.

- Varmasti sitouttasi, kun tietää, että pitäisi saavuttaa jonkinlainen taso, jotta pääsee itse valitsemaan opiskelupaikkoja mahdollisimman laajasti, sanoo Lehikoinen.

Ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakevien opiskelijavalinnan työryhmä erottaisi kokonaan niiden opiskelijoiden hakuprosesseista, joilla on jo jokin opiskelupaikka, mutta jotka haluavat vaihtaa alaa.

Ehdotuksen tarkoitus on parantaa nuorten mahdollisuuksia saada ensimmäinen korkeakoulupaikkansa ensi yrittämällä. Työryhmä vakuuttaa, ettei sen tarkoitus silti ole estää alan vaihtamista.

Opetusministeriön työryhmä luovutti aamupäivällä koulutukseen liittyvän muistion opetusministeri Henna Virkkuselle.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme