Mainos
Mainos

Työryhmä: Pankkipalveluja kauppoihin

Kauppaliikkeille kaavaillaan oikeutta ottaa vastaan asiakkaiden rahatalletuksia. Valtiovarainministeriön asettama pankkipalvelutyöryhmä esittää pankkien ulkopuolisille asiakastileille kuitenkin noin 18 000 markan kattoa.

Työryhmä ehdottaa, että kauppaliikkeen asiakastililtä voisi nostaa käteistä ja varoilla voisi myös maksaa liikkeen tuotteita tai palveluja. Ehdotus koskee erityisesti vähittäiskauppaketjuja, mutta myös esimerkiksi franchising-yrityksiä. Työryhmän ehdotuksen mukaan asiakastilille voisi tallettaa enintään 3 000 euroa eli vajaat 18 000 markkaa. Varoilla ei kuitenkaan olisi pankkitalletusten kaltaista talletussuojaa. Työryhmä esittää myös, että nykymuotoiset säästökassat lopetetaan.

Leonia tekee jo yhteistyötä R-kioskien kanssa

Maksuliikeyhteisönä toimiminen olisi työryhmän esityksen mukaan luvanvaraista. Pankkipalvelutyöryhmän mukaan lakiin on syytä sisällyttää myös säännökset luottolaitoksen oikeudesta tarjota pankkipalveluja asiamiehen välityksellä. Näin ollen esimerkiksi kioski- ja huoltoasemaketjut voisivat tulevaisuudessa toimia pankkien asiamiehinä. Pankit olisivat vastuussa asiamiehille talletetuista varoista.

Esityksille ristiriitainen vastaanotto

Suvi-Anne Siimes

Esitykset ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton, sillä sitä arvostelivat niin Suomen Pankkiyhdistys, Kaupan Keskusliitto, S-ryhmä kuin Kuluttajavirastokin. Toisen valtiovarainministerin Suvi-Anne Siimeksen mukaan ehdotetun uudistuksen taustalla on huoli pankkipalvelujen saatavuudesta pankkiverkoston jatkuvasti harventuessa. Siimes pitää markkinalähtöisiä keinoja valtiovallan suoraa tukea parempana vaihtoehtona pankkipalvelujen saatavuuden varmistamiseksi. Hänen mukaansa yritysten asiakastilit eivät uhkaa pankkien varainhankintaa.

Jukka Salminen

SOK:n hallintojohtaja Jukka Salminen suhtautuu varauksella säästökassojen lakkauttamiseen. Esitykseen tyytymätön S-ryhmä pelkää sen aiheutvan satojen miljoonien markkojen menetykset. Säästökassat ovat tärkeitä S-ryhmälle, koska ne ovat omistajarahoitusta ja osuuskuntamuotoisella yrityksellä oman pääoman hankintakeinot ovat hyvin rajoitetut verrattuna osakeyhtiöihin, sanoo Salminen

Kaupan Keskusliiton mukaan 3 000 euron katto asiakastileille on liian alhainen, sillä korkeampi raja mahdollistaisi tilien monipuolisemman käytön ja tekisi tileistä houkuttelevampia. Suomen Pankkiyhdistys puolestaan pitää 3 000 euron rajaa liian korkeana siihen nähden, että asiakastilien vastaanottajat eivät joudu ylläpitämään kallista talletussuojajärjestelmää.

Pankkipalvelutyöryhmän esitys lähtee nyt lausuntokierrokselle. Ministeri Siimes arvioi, että hallituksen lakiesitys pankkipalveluista annetaan eduskunnalle ensi syksynä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme