Mainos
Mainos

Työryhmä pilkkoisi siviilipalvelusaikaa

Esityksen mukaan varsinaista palveluaikaa lyhennettäisiin, mutta pakollinen kertauskoulutus pitäisi kokonaiskeston 395 vuorokaudessa.

Työryhmä esittää siviilipalveluksen varsinaisen palvelusajan lyhentämistä 362 vuorokauteen eli vajaaseen 12 kuukauteen.

Lisäksi siviilipalvelusmiehet olisivat velvollisia asepalveluksen kertausharjoituksia vastaavaan kertauskoulutusjaksoon, joka kestäisi enintään 33 vuorokautta. Näin siviilipalveluksen kokonaiskesto säilyisi 395 vuorokautena.

Siviilipalveluksen pituus oli työryhmän toimeksiannossa rajattu sen saaman tehtävän ulkopuolelle.

Myös sivareiden peruskoulutusta on tarkoitus tehostaa. Koulutuksen kestoksi tulisi 28-35 vuorokautta ja se koostuisi muun muassa ensiapu-, väestönsuojelu- ja öljyntorjuntatehtävien harjoittelusta.

Ryhmä luovutti mietintönsä työministeri Tarja Filatoville tänään Helsingissä. Aseistakieltäytyjäliitto liitti mietintöön eriävän mielipiteensä. Sen mukaan esitys oli oikeansuuntainen, mutta riittämätön.

Työryhmä esittää, että siviilipalvelus ulotettaisiin koskemaan myös poikkeusolojen aikaa. Liikekannallepanotilanteessa siviilipalvelusmiehiä komentaisivat väestönsuojelu- ja pelastusviranomaiset. Tehtävät olisivat siviililuontoisia, avustavia kriisitehtäviä.

Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2008 alussa. Sitä ennen siviilipalveluksen suorittaneet eivät olisi esityksen mukaan velvollisia kertauskoulutukseen, mutta siviilipalveluksen laajeneminen koskemaan myös poikkeusolojen aikaa koskisi myös aiemmin palveluksen suorittaneita.

Asumiskustannukset valtion maksettaviksi

Työryhmä ehdottaa esityksessään sivarien asumiskustannuksien siirtämistä palveluspaikoilta pääosin valtion maksettaviksi. Tällä helpotettaisiin pulaa palveluspaikoista.

Nykyisin monilla palveluspaikoilla ei ole varaa ottaa sivaria palvelukseensa asumiskustannuksien vuoksi. Tämä johtaa siihen, että ilman palveluspaikkaa jääneiden majoitus päätyy nykyisinkin usein valtion maksettavaksi.

Mietinnössä ehdotetaan myös siviilipalveluskeskuksen tehtävien lisäämistä. Vastaisuudessa se hyväksyisi työministeriön sijasta kaikki siviilipalveluspaikkahakemukset. Hakemukset hyväksyttäisiin edelleen normaalioloissa ilman vakaumuksentutkintaa. Poikkeusoloissa hakijan vakaumuksen tutkisi riippumaton lautakunta.

Siviilipalveluskeskukselle keskitettäisiin myös kurinpitomenettelyt, rangaistukset ja rikosilmoitusten tekeminen.

Osa palveluksesta ulkomailla

Työryhmä ehdottaa sivareille mahdollisuutta suorittaa enintään kaksi kuukautta palveluksestaan ulkomailla. Tämä edellyttäisi kuitenkin erityisiä koulutukseen tai työtehtäviin liittyviä syitä. Ulkomaanpalvelus vaatisi aina sivarin suostumuksen.

Muita uutuuksia olisivat muun muassa kuntoisuusloman enimmäismäärän pudottaminen 30 päivästä 20:een ja isyysloman pidentäminen kuudella päivällä. Vastaavia muutoksia on kaavailtu myös asevelvollisuuslakiin. Uutena kurinpitorangaistuksena sivareille esitetään henkilökohtaisten lomien menettämistä.

Jatkossa sivareiden pitäisi myös toimittaa palveluspaikalle todistus huumetestistä, jos palveluspaikka sitä pyytää. Testi olisi vapaaehtoinen, mutta siitä kieltäytyminen voisi johtaa palveluskelpoisuuden uudelleenarviointiin ja palveluksen keskeytymiseen. Esitys vastaa lainsäädäntöä työelämässä tehtävistä huumetesteistä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme