Mainos
Mainos

Työryhmä puoltaa ryhmäkannetta

Esityksen mukaan ryhmäkanteen voisi nostaa kuluttaja-asioista ja ympäristövahingoista. Kanteen rinnalle ehdotetaan myös ryhmävalitusta, joka käsiteltäisiin kuluttajavalituslautakunnassa.

Oikeusministeriön työryhmä on päätynyt puoltamaan ryhmäkannelainsäädännön valmistelemista.

Esityksen mukaan ryhmäkanteen voisi nostaa kuluttaja-asioista ja ympäristövahingoista. Kuluttajan ja elinkeinoharjoittajan välisissä riidoissa kannetta ajaisi kuluttaja-asiamies ja ympäristöasioissa Länsi-Suomen ympäristökeskus. Myös yhdistyksillä olisi tietyin ehdoin kanneoikeus ympäristövahingoissa.

Ryhmäkanteen rinnalle ehdotetaan otettavaksi käyttöön ryhmävalitus. Ryhmävalitus olisi ryhmäkannetta kevyempi vaihtoehto, ja se käsiteltäisiin kuluttajavalituslautakunnassa. Lautakunnan ratkaisut ovat suositusluonteisia.

Ryhmäkannetta ja kuluttajavalituslautakunnan toimintaa pohtineet työryhmät luovuttivat tänään mietintönsä oikeusministeri Leena Luhtaselle.

EK: Kuluttajansuoja riittävä

Elinkeinoelämän keskusliitto EK vastustaa ryhmäkanteen käyttöönottoa. Sen mielestä asiaa esittänyt työryhmä ei ole pystynyt perustelemaan ehdotustaan.

- Nykyinen kuluttajansuoja ei ole puutteellinen, ympäristökysymysten korvausasiat ovat jo kunnossa eikä valtion varoin ole syytä osallistua yksityisten välisiin pieniin kiistoihin, EK katsoo.

EK varoittaa, että ryhmäkanteen käyttöönotto Suomessa saattaa vaikuttaa kielteisesti, kun yritykset arvioivat, mihin valtioon niiden kannattaa sijoittua.

- Ryhmäkanne saa merkittävää julkisuutta, joka jo sinällään merkitsee vahinkoa vastaajana olevalle elinkeinonharjoittajalle, EK sanoo kannanotossaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot