Mainos
Mainos

Työryhmä selvittää juutalaistutkijan väitöksen hylkäyksen

Helsingin yliopiston asettama asiantuntijaryhmä antaa kirjallisen selvityksensä kevään aikana.

Helsingin yliopisto selvittää juutalaistutkija Israel-Jakob Schurin väitöskirjan hylkäyksen vuonna 1937.

Yliopiston rehtori Ilkka Niiniluoto on asettanut kolmihenkisen työryhmän, joka tutkii, onko asiassa loukattu hyvää tieteellistä käytäntöä.

Työryhmän puheenjohtajana toimii hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää ja jäseninä yleisen kielitieteen professori Fred Karlsson ja uskontotieteen dosentti Olli Alho.

Asiantuntijatyöryhmä antaa kirjallisen selvityksensä vapunaattoon mennessä.

Israel-Jakob Schurin väitöskirjan kohtalo nousi päivänvaloon, kun tutkija Simo Muir epäili uusimmassa Historiallisessa Aikakauskirjassa, että hylkäyksen syyt olisivat olleet tieteellisesti kyseenalaisia ja motiiveiltaan juutalaisvastaisia.

Asian uudelleen tutkimista esitti puolestaan aate- ja oppihistorian professori Juha Manninen. Lisäksi Espoon piispa Mikko Heikka vaati Schurin maineen palautusta. Tämä on piispan mukaan välttämätöntä sekä luterilaisen kirkon että Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan kannalta.

Väitöskirja ehti väitöstilaisuuteen

Yliopiston historiallis-kielitieteellinen osasto hylkäsi arvostetun orientalistin Israel-Jakob Schurin (1879-1949) esitarkastetun ja väitöstilaisuuteen edenneen väitöskirjan vuonna 1937. Uskonnonhistoriaan ja kansatieteen alaan kuuluva saksankielinen väitöskirja käsitteli ympärileikkauksen olemusta ja vaikuttimia.

Tutkija Simo Muir luonnehtii yliopiston rehtorin päätöstä työryhmän asettamisesta oikeaksi teoksi, jolla on merkitystä paitsi henkilön muistolle myös tiedeyhteisölle.

- Väitöskirjan hylkäämisellä Schur on suljettu täysin ulos Suomen orientalismin historiasta. Ja tämä jatkuu edelleen, koska tiedemaailmassa oppiarvoilla ja titteleillä on merkitystä. Siksi postuumilla käytännöllä on hyvin tärkeä merkitys myös tieteen etiikan uskottavuudelle, hän sanoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme