Mainos

Työryhmä selvittämään Talvivaara-sotkuja

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) pitää Talvivaaran tilannetta vakavana, vaikka valtaosa päästöstä on pysynyt kaivosalueella.

Kaivoksella tänään vieraillut ministeri suomi yhtiötä kovin sanoin erityisesti tavatessaan kainuulaisia ja ympäristöjärjestöjen edustajia kaivoksen portilla.

– Nyt tämä saa riittää. Tämä on suuronnettomuus, ministerille huudeltiin isolla joukolla.

Ympäristöministeri myötäili paikallisten asukkaiden mielipiteitä ja valitteli useita kertoja oman toimivaltansa rajallisuutta.

– Kainuun Ely-keskus on toimiva viranomainen ja heillä on kaikki työkalut valvoa kaivosta. Uusien valvontaohjeiden mukaan myös hallintopakkopäätöksen teko on nyt selkeämmin ohjeistettu, Niinistö sanoi.

Myös Kainuun Ely-keskus selvittää miten uusi ohjeistus muuttaa tilannetta. Keskeinen termi aiemmin on ollut niskurointi.

– Meidän mielestä tähän saakka kysymys ei ole ollut niskuroinnista, vaan yhtiö on tehnyt kaikkensa tilanteen korjaamiseksi. Uusia ohjeita voidaan ehkä soveltaa väljemmin eikä tätä niskuroinnin määritelmää enää tarvita hallintopakkotoimenpiteitä harkittaessa, tulkitsee Kainuun Ely-keskuksen ympäristöyksikön päällikkö Unto Ritvanen.

Selvitysryhmä perustetaan

Niinistö kertoi Talvivaarassa, että hän asettaa huomenna ulkopuolisen asiantuntijaryhmän selvittämään mitä Talvivaarassa on tapahtunut koko sen toiminnan aikana. Työryhmä tutkii sekä kaivosyhtiön toiminnan että viranomaisten menettelyt lupavalmistelun ja valvonnan eri vaiheissa.

– On myös ympäristöviranomaisten etu että kokonaisuus selvitetään ulkopuolisen tahon toimesta, Niinistö perusteli.

Puolustusvoimille virka-apupyyntö

Talvivaaran kaivososakeyhtiö ei päästänyt kaivosalueelle ministerin seurueen ja median lisäksi kansalaisjärjestöjen edustajia tai tavallisia kansalaisia. Päätöstä perusteltiin turvallisuussyillä. Myöhemmin iltapäivällä medialla on viimeinkin mahdollisuus päästä kuvaamaan ja tutkimaan varsinaista vuotoaluetta ja siellä meneillään olevia korjaustoimia.

Pelastuslaitosta ja Puolustusvoimia voidaan tarvittaessa käyttää jätevesialtaan vuodon tukkimiseen ja padon rakentamiseen. Niinistön mukaan asiasta on jätetty virka-apupyyntö tänään.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot