Mainos
Mainos

Työryhmä tiukentaisi pikavippien sääntöjä

Pikaluottobisnekseen liittyviä sääntöjä pitäisi tiukentaa, ehdottaa oikeusministeriön asettama työryhmä. Työryhmän mukaan pikaluottojen todellinen vuosikorko olisi ilmoitettava samalla tavalla kuin muissakin luotoissa. Tämä parantaisi kuluttajan mahdollisuutta vertailla tarjolla olevia luottotuotteita keskenään.

Pikaluottojen tarjonta on kasvanut viime vuosina voimakkaasti ja osa pikaluoton ottajista on ajautunut maksuvaikeuksiin. Työryhmä on selvittänyt, mitä lainsäädäntömuutoksia tarvittaisiin pikaluotto-ongelmien vähentämiseksi. Pikaluotoilla tarkoitetaan yleensä muutaman sadan euron suuruisia, alle kolmen kuukauden pituisia kulutusluottoja, joita myönnetään tekstiviestillä tai internetissä tehtävän lainahakemuksen perusteella ja joiden saamiseksi ei tarvita vakuuksia.

Lainanottajan henkilöllisyys varmistettava

Pikaluottoja on joissakin tapauksissa saatu toisen henkilön matkapuhelinta ja henkilötietoja käyttäen. Tämän vuoksi työryhmä ehdottaa, että luotonantajalle asetettaisiin velvollisuus todentaa lainanhakijan henkilöllisyys huolellisesti esimerkiksi verkkopankkitunnusten avulla.

Ensitunnistamisen jälkeen lainanhakijan henkilöllisyys voitaisiin todentaa kevennetysti, mikä mahdollistaisi myös jatkossa lainan hakemisen tekstiviestillä. Ehdotetut säännökset koskisivat eräin poikkeuksin kaikkia elinkeinonharjoittajien kuluttajille myöntämiä luottoja.

Rahaa ei saisi yöllä

Harkitsemattoman luotonoton vähentämiseksi työryhmä ehdottaa myös rajoituksia varojen luovuttamiseen kulutusluoton ottajalle öisin. Jos kulutusluotto haetaan ja myönnetään kello 23:n ja 7:n välisenä aikana, varoja ei saisi suorittaa kuluttajalle ennen kello seitsemää. Aikarajoitus ei koskisi luotolla ostamista verkkokaupassa tai tililuoton luottorajan nostamista.

Koronkiskontaa koskevaa rikoslain säännöstä tulisi työryhmän mielestä päivittää. Laissa mainittaisiin seikat, jotka on tyypillisesti otettava huomioon arvioitaessa koron tai luotonantajan perimän muun korvauksen kohtuuttomuutta. Lisäksi korkolakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että luotonantajalla olisi viivästystapauksissa oikeus periä lakisääteistä korkeampaa viivästyskorkoa vain rajoitetun ajan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme