Mainos
Mainos

Työryhmä: Ulkomaalaisille opiskelijoille lukukausimaksut

EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille ehdotetaan jopa 12 000 euron lukukausimaksuja. Maksut otettaisiin käyttöön elokuun alusta 2007.

Opetusministeriön työryhmä ehdottaa EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville korkeakoulujen tutkinto-opiskelijoille 3500-12 000 euron lukukausimaksuja vuodessa.

Opetusministeriön, Sitran ja elinkeinoelämän tulisi aloittaa viisivuotinen apurahaohjelma, jolla jaettaisiin vuosittain lahjakkaille, vähävaraisille ulkomaisille opiskelijoille seitsemän miljoonaa euroa. Työryhmä luovutti muistionsa opetusministeri Tuula Haataiselle Helsingissä. Maksujen tavoitteena on lisätä korkeakoulujen kansainvälistymistä.

Opetusministeri Haatainen vie ehdotuksen seuraavaksi hallituksen budjettiriiheen. Haatainen sanoi toivovansa, että hallitus vie asiaa eteenpäin niin, että olisi mahdollista edetä työryhmän esittämässä aikataulussa ja muodossa. Työryhmä ehdottaa, että lukukausimaksut otettaisiin käyttöön elokuun alusta 2007.

SYL: Toimiva ratkaisu

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja Suomen ammattikorkeakouluopiskelijayhdistysten liitto SAMOK jättivät lausuman työryhmän muistioon. SYL ja SAMOK korostavat, että työryhmän työstämä malli on toimiva ratkaisu, mutta se vaatii vielä jatkotyötä.

SYL:n puheenjohtajan Arttu Laasosen mukaan työryhmän raportin täytyy olla korkeintaan suuntaa-antava.

- Jos ulkomaisille opiskelijoille halutaan asettaa maksuja, on kyseessä niin iso muutos suomalaisessa koulutusjärjestelmässä, ettei päätösvaltaa voida antaa asiantuntijatyöryhmälle, sanoo Laasonen.

Opiskelijajärjestöt kannattavat edelleen kaikille maksutonta koulutusta, koska vain siten Suomeen voidaan houkutella ulkomaisia kykyjä.

- Jos valtioneuvosto ja eduskunta haluavat luopua korkeakoulutuksen maksuttomuudesta, tarvitaan avoin ja perusteellinen keskustelu siitä, millaisia vaikutuksia päätöksellä olisi sekä Suomen kilpailukyvylle että tasa-arvoisen koulutuksen tulevaisuudelle, toteaa SAMOKIN puheenjohtaja Petra Nystén.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 23.08.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme