Mainos
Mainos

"Työsuojeluvalvontaan laajempaa asiantuntemusta"

EU:n johtavat työsuojelutarkastajat ovat pohtineet työsuojeluvalvonnan laajentunutta tehtäväkenttää tänään Helsingissä.

Työsuojeluvalvontaan kaivataan aiempaa laajempaa asiantuntemusta. Suomessa työsuojelupiireissä ei ole esimerkiksi lääkäriä tai psykologia, vaan työpaikkojen työturvallisuusasiat ovat lähinnä insinöörien ja muiden tekniikan alan asiantuntijoiden valvonnassa.

EU:n johtavat työsuojelutarkastajat pohtivat työsuojeluvalvonnan laajentunutta tehtäväkenttää tänään Helsingissä.

Joidenkin maiden työsuojeluvalvonnassa terveydenhuollon ammattilaiset ovat aktiivisesti mukana. Suomessa näin ei ole ja meillä voi joutua odottamaan esimerkiksi Työterveyslaitoksen asiantuntijan mittauksia jopa parikin kuukautta, jolloin epäkohdan poistaminenkin viivästyy, sanoo lääkintöneuvos Heikki Savolainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tämän päivän työpaikkojen työsuojelu ei ole vain teknologiaa, vaan kokonaiskuvaan tarvitaan usean eri alan asiantuntemusta. Lääkäreiden ja insinöörien lisäksi valvontaan tarvitaan myös psykologeja, ergonomeja ja työhygieenikkoja, jotka tuntevat mm. melun, tärinän ja kemiallisten aineiden haitat.

Psykologien asiantuntemusta tarvitaan, koska ongelmat ovat yhä useammin tällä alueella. Psykososiaalisen ympäristön ongelmat kuten epäasiallinen kohtelu ovat hankalasti mitattavissa, eivätkä parannuskeinotkaan ole helposti ostettavissa, sanoo Savolainen.

Psykologian ymmärrystä tarvitaan myös monissa fyysistä turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa. Mikä saa esimerkiksi työntekijän poistamaan turvalaitteita parempien tulosten toivossa, vaikka todellisuudessa tulokset eivät näin parane, ihmettelee Savolainen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme