Mainos
Mainos

Työtaistelu uhkaa satamia

AKT varautuu jo siihen, että neuvottelut eivät tuota tulosta. Myös rekkaliikenteen neuvottelut jatkuvat tällä viikolla.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n puheenjohtaja Timo Räty kertoo, että erityisesti satamien työsopimusneuvotteluissa on vaikea tilanne. Neuvotteluissa ei olla edetty yhtään.

Lähes 90 prosenttia kaikesta Suomen tuonnista tapahtuu satamien kautta. Räty toivoo, ettei Haminan sataman kohtalo vaikeuta neuvotteluja.

- Me lähdemme siitä, ettei yksikään ahtaaja jää työttömäksi. Emme sano kuka suorittaa työn, vaan sen, että sen täytyy käydä meidän työehtosopimusten mukaan, puheenjohtaja kertoo MTV:n Huomenta Suomessa.

Satamat kilpailevat entistä enemmän keskenään. Satamissa on myös poikkeuksellinen tilanne: Kuljetuksen antajat, esimerkiksi metsäteollisuus, omistavat merkittävän osan ahtausliikkeistä.

- Tästä syystä ahtausliikkeet eivät aina pysty hinnoittelemaan palveluitaan sillä tavalla kuin pitäisi, vaan hinnoittelu tapahtuu ikäänkuin omistajan intressien kautta.

Rekkaliikenteen neuvottelut jatkuvat myös tällä viikolla.

- Kaikki isot kysymykset ovat vielä auki. Tämä ja ensi viikko kertoo, onko mahdollista päästä ratkaisuun. On hyvin mahdollista, varsinkin jos katsotaan historiallisesti, että joudutaan vähintään jättämään työtaistelu-uhka, Räty sanoo.

- Jos katsotaan neuvottelutilannetta ja historiaa, se vaihtoehto on todennäköisempi kuin se, että selvittäisiin ilman.

Työtaistelu keskeyttäisi satamien tuonnin Suomeen ja 40 prosenttia Venäjän liikenteestä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme