Mainos
Mainos

Työttömälle nuorelle voi riittää palkaksi reilu tonni kuussa

Vaatimatonkin palkka voi riittää työttömälle nuorelle, selviää tänään julkistetusta Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

Tutkimukseen haastatellut nuoret olisivat valmiita ottamaan vastaan työtä keskimäärin 1 363 euron nettokuukausipalkalla. Kyselyyn vastasi hieman yli kaksisataa 18-29-vuotiasta työtöntä.

RAY:ssä kiinnitetään huomiota siihen, että tulokset kumoavat julkisuudessa väläytellyt väitteet nuorten kovista palkkatoiveista.

– Sehän oli yllättävän alhainen summa, minkälaisella nettopalkalla keskimäärin oltiin valmiita ottamaan työpaikka vastaan, sanoo erityisasiantuntija Timo Mulari RAY:stä.

Noin puolet vastaajista olisi valmis ottamaan vastaan lähes mitä tahansa työtä. Jos työ liittyisi edes jollain tavalla omaan koulutukseen, olisi töihin halukkaiden osuus jo vähintään 70 prosenttia.

– Ei olla ronkeleita yhtään. Mutta tietysti työmarkkinat ovat hankalia ja vaikka ei olla ronkeleitakaan, niin silti ei välttämättä saada töitä, Mulari kertoo.

Nuoret näyttävät kuitenkin hakevan töitä innokkaasti. Vastaajista lähes yhdeksän kymmenestä kertoi etsivänsä töitä aktiivisesti.

Työttömyyden kesto venähti

Nuorten tilanne työmarkkinoilla vaikuttaa entistä heikommalta. Kyselyn mukaan lähes kolmannes nuorista työttömistä ei ole koskaan ollut varsinaisissa töissä. 

Kun sama tutkimus tehtiin vuonna 2014, työttömyyden yhteenlaskettu kesto oli keskimäärin 11 kuukautta. Nyt kesto oli venähtänyt keskimäärin 16 kuukauteen.

– Työttömyyden pitkittyessä passivoituminen lisääntyy. Kyseessä on negatiivinen kierre, joka pitää saada poikki keinolla millä hyvänsä, Mulari arvioi.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, kuinka tärkeä rooli työllä on vastaajien elämässä. Neljä viidestä sanoi työn olevan tärkeä osa elämää, ja yhtä moni uskoi, että heillä itsellään on annettavaa työelämälle.

Vielä useampi koki, että työn kautta voi päästä elämässä eteenpäin.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot