Mainos
Mainos

Työttömät halutaan haastatella jatkossa kolmen kuukauden välein

Hallitus esittää, että työttömien määräaikaishaastatteluja lisättäisiin, jotta työttömät työllistyisivät ja avoimet työpaikat täyttyisivät nopeammin.

Esityksen mukaan työnhakijat haastateltaisiin ja heidän työllistymissuunnitelmansa tarkistettaisiin aina kolmen kuukauden yhdenjaksoisen työttömyyden jälkeen.

Vuoden alusta jokainen työtön haastatellaan ensin kahden viikon kuluessa työttömäksi jäämisestä ja sen jälkeen kolmen kuukauden välein.

Työministeri Jari Lindströmin (ps) mukaan haastatteluiden tekemistä ei voi antaa ulkopuoliselle yritykselle vaan ammattilaisten pitää suorittaa ne.

Työministerin mukaan haastatteluja olisi tehty tänä vuonna noin 200 000 enemmän, jos kolmen kuukauden haastatteluväli olisi ollut käytössä jo tänä vuonna.

Lindström: Kyse ei ole kyttäämisestä

Työvoimaviranomaisilla ei enää vastaisuudessa olisi harkintamahdollisuutta siihen, tarvitaanko haastatteluita, vaan ne olisi pakko järjestää.

Aiemmin lähtökohtana on ollut, että alkuhaastattelun jälkeen työnhakija haastatellaan, kun työttömyys on jatkunut kolmen ja kuuden kuukauden ajan. Kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen haastatteluita on ollut kuuden kuukauden välein. Nämäkin haastattelut on kuitenkin voinut lain mukaan jättää tekemättä, jos ne ovat tuntuneet selvästi tarpeettomilta.

– Kyse ei ole mistään kyttäämisestä tai kiusaamisesta, vaan siitä, että työnhakija pääsee takaisin kiinni työelämään ja mahdolliset uudet työpaikat täytetään mahdollisimman nopeasti, Lindström sanoo.

TE-toimistot ovat tuskailleet jo nyt, ettei niiden henkilökunta riitä kaikkien haastatteluiden tekemiseen. Hallituksen esityksen mukaan haastatteluiden tekeminen vaatisi satoja uusia työntekijöitä. Ratkaisuksi TE-toimistoille ollaan ohjaamassa ensi vuonna 17 miljoonaa euroa lisärahoitusta.

Hallitus esittää myös, että työttömyysturvaa olisi jatkossa mahdollista käyttää työllistymisen edistämiseen eli starttirahan, palkkatuen ja liikkuvuusavustuksen rahoittamiseen.

Työnantajalle maksettavan palkkatuen ja yrittäjyyteen kannustavan starttirahan rahoitusta koskeva muutos olisi voimassa vuoden 2018 loppuun. Liikkuvuusavustus on uusi tuki, jossa yhdistetään nykyinen matka-avustus ja muuttokustannusten korvaus.

Hallitus esittää myös rekrytointikokeilua

Hallituksen esitykseen sisältyy lisäksi ehdotus rekrytointikokeilusta. Työkokeilun käyttötarkoitusta laajennettaisiin kokeiluluontoisesti siten, että työkokeilua olisi mahdollista käyttää työnhakijan soveltuvuuden arvioimiseksi ennen työsopimuksen tekemistä.

Vapaaehtoisuuteen perustuvan ja korkeintaan kuukauden kestävän rekrytointikokeilun tavoitteena on edistää työttömien työllistymistä ja alentaa työnantajien kynnystä palkata työttömiä. Sitä koskevat säännökset olisivat voimassa vuosina 2017 ja 2018.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot