Mainos
Mainos

Työttömien armahduslaki voimaan

Eläkkeelle pääsevät nyt 57 vuotta täyttäneet työttömät, joilla on takana kymmenen vuoden työttömyysjakso vuoden 1992 jälkeen.

Ensimmäiset pitkäaikaistyöttömät ovat siirtyneet tänään niin sanotun armahduslain perusteella työttömyyskortistosta eläkkeelle.

Eläkkeelle pääsevät yli 57-vuotiaat työttömät, joille on kertynyt noin kymmenen vuoden mittainen työttömyysjakso vuoden 1992 jälkeen. Kaikkiaan eläkkeelle siirtyy noin 4000 työtöntä.

Uusi eläketuki koostuu kansaneläkkeen lisäksi työeläkkeestä, joten useimmilla tulot paranevat. Monen mielestä eläketuen ikäraja voisi olla alempi kuin 57 vuotta, sillä yli viisikymppisen pitkäaikaistyöttömän mahdollisuudet työllistyä kasvukeskusten ulkopuolella ovat kehnot.

-Itse kun on pitkäaikaistyöttömänä, niin täytyy kyllä sanoa, että kyllä työnantajat katsovat pitkään jo. Se vuosikin on jo semmoinen aika, että sen yli kun alkaa mennä, niin mietitään, onko ihminen työkuntoinen, kertoo Olavi Vakkuri Kokkolasta.

Nyt voimaan astunut laki päästää kertarysäyksellä osan työttömistä eläkkeelle. Jatkoa laille toivotaan jo nyt, mutta sen ulottaminen nuorempiin polviin on kaksipiippuinen juttu.

-Jos käy niin, että he vuositolkulla jäävät pois toimenpiteiden piiristä niin miksei, mutta tietenkään ei liian nuoriin. Heillä on vielä monta hyvää työvuotta, jos vain löytyisi työpaikkoja mihin heidät voisi sijoittaa, sanoo työttömien asiamies Marjukka Jensen Kokkolasta.

Nelisentuhatta pitkäaikaistyötöntä lähtee siis kortistosta näinä päivinä. Loput jatkavat vakituisen työn hakemista, vaikka urakka tuntuu joskus mahdottomalta. Aika näyttää, pelastaako työvoimapula pitkäaikaistyöttömät vai saako armahduslaki jatkoa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 02.05.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme