Mainos
Mainos

Työttömien terveystarkastukset eivät kiinnosta kunnissa

Työttömien terveys ei ole juurikaan kiinnostanut kuntapäättäjiä. Vaikka kunnille on jaettu rahaa pitkäaikaistyöttömien terveystarkastuksiin jo vuodesta 2006, lähes puolet kunnista ei järjestänyt niitä vielä viime vuonnakaan. Pienet kunnat ovat olleet tässä erityisen piittaamattomia.

Pitkäaikaistyöttömien terveydenhuollon kehittämishanke toi esiin roppakaupalla työttömien ongelmia. Hankkeen seurantatutkimuksen yhteydessä yli 4200 työtöntä kävi terveystarkastuksessa. Miltei puolella heistä oli terveydenhoitajan arvion mukaan rajoitteita työkyvyssä, totesi tutkija Peppi Saikku Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Monille työttömille jo terveyskeskusmaksu voi olla esteenä hoitoon hakeutumiselle ja asiakasmaksu terveydenhoitajankin käynneiltä voi osoittautua työttömän kannalta kriittiseksi. Ajanvaraukseen jonottaminenkin voi olla hankalaa, ellei ole puhelinta.

Myös työttömien sairauslomaongelma nousi esiin. Työttömät eivät sosiaalietuuksien menettämisen tai viivästymisen pelossa halua sairauslomaa. Toisaalta ilman sairauslomahistoriaa työttömän on vaikea päästä kuntoutukseen tai eläkearviointiin.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme