Mainos
Mainos

Työttömille asiantuntijoille kelpaavat nyt myös pätkätyöt – ettei maine mene

Pitkittyneestä työttömyydestä on tullut asiantuntijatöissä maineriski. Näin arvioi Insinööriliiton urahallinta-asiantuntija Seija Utriainen, jonka mukaan ilmapiiri on muuttunut selvästi muutamassa vuodessa.

– Ihmiset pelkäävät, että pitkän työttömyyden varjo vaikeuttaa paluuta palkkatyöhön, sanoo Insinööriliiton urahallinta-asiantuntija Seija Utriainen.

Ansiosidonnainen työttömyysturva ei siis houkuttelekaan huokaisemaan ja tuumailemaan tulevaa työuraa vaan nyt halutaan nopeasti uusi työpaikka.

Käytännössä tämä näkyy siinä, miten ihmiset suhtautuvat pätkätöihin.

– Määräaikaista työtä ei tällä hetkellä kammoksuta tai väistellä, kuten aikaisemmin, kun ihmiset mieluummin hakivat ensisijaisesti vakituista työtä, toteaa Utriainen.

– Mieluummin otetaan määräaikaisia pätkiä, kunhan pysytään työnsyrjässä kiinni ja työllistyneenä.

Yrittäjyyteen tarvitaan oma kipinä 

Irtisanottuja kannustetaan yhä enemmän työllistämään itsensä yrittäjänä. Kannustavia kokemuksia on esimerkiksi Nokian Bridge-ohjelmasta, jonka puitteissa Suomeen syntyi yli 400 uutta yritystä.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksessa tehtiin Brigde-ohjelmasta selvitys, jonka mukaan vain reilut 10 prosenttia vastanneista koki olevansa niin sanotussa pakkoraossa ja perusti yrityksen välttääkseen työttömyyden.

– Yrittäjäksi lähdettiin, koska siihen oli ollut halua ja nyt siihen avautui myös mahdollisuus, totesi tuolloin tutkija Pertti Kiuru Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksesta.

Omaa intoa yrittäjyyteen painottaa myös Insinööriliiton urahallinta-asiantuntija Seija Utriainen.

–Yrittäjyyden pitäisi aina olla oma valinta, jonka pontimena on oma halua ja kiinnostus yrittämiseen, ei pakko tai muiden vaihtoehtojen puuttuminen.

Utriainen kannustaa hakeutumaan uusyrityskeskuksiin testaamaan omaa ideaa.

– Koulutetut ihmisinä ymmärtävät, että pelkkä tekniikan taito ei auta menestymään yrittäjänä, vaan täytyisi osata myös myydä ja markkinoida ja tietää paljon myös esimerkiksi kirjanpidosta ja verolaista. 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot