Mainos

Työttömyys koskettanut joka kolmatta lasta

Koko perheen työttömyys koskettanut on koskettanut suurta osaa suomalaislapsista. Monissa muissa EU-maissa lapsiperheiden pitkäaikaistyöttömyys on ollut vielä selvästi yleisempää kuin meillä.

Koko perheen työttömyys on koskettanut Tilastokeskuksen selvityksen mukaan suurta osaa suomalaislapsista. Viime vuosituhannen loppuvuosina peräti 30 prosenttia suomalaislapsista eli vähintään kuukauden ajan perheessä, jossa kukaan ei käynyt työssä. Runsasta neljäsosaa näistä lapsista koko perheen työttömyys kosketti yhtäjaksoisesti yli vuoden ajan.

Vieraileva tutkija Juho Härkönen Harvardin yliopistosta on selvittänyt kokonaan työttömässä perheessä asuvien lasten tilannetta viidessä EU-maassa eli Suomessa, Tanskassa, Britanniassa, Italiassa ja Saksassa. Työttömyyden on todettu kasautuvan, ja yksinhuoltajaperheiden lisäksi koko perheen työttömyys on usein ongelma myös kahden aikuisen perheissä.

Työttömyysjaksot keskimäärin 5 kuukautta

Suomalaisten lapsiperheiden työttömyysjaksot olivat Härkösen mukaan melko lyhyitä eli keskimäärin viiden kuukauden mittaisia. Lyhytkestoiset, mutta herkästi toistuvat, työttömyysjaksot merkitsevät kuitenkin sitä, että yli 17 prosenttia lapsista eli työttömässä perheessä yhteensä vähintään vuoden. Kun kaikki työttömyysjaksot lasketaan yhteen, suomalaislapset elivät kokonaan työttömässä perheessä viiden maan vertailussa toiseksi pisimpään Britannian jälkeen.

Pahin tilanne Britanniassa

Vertailu kertoo, että monissa muissa EU-maissa lapsiperheiden pitkäaikaistyöttömyys on ollut selvästi yleisempää kuin meillä. Eniten työttömyys kosketti lapsia Britanniassa, missä kolmasosalla lapsista oli kokemusta koko perheen työttömyydestä ainakin kerran. Yli puolella näistä lapsista perheen työttömyys jatkui yli vuoden.

Härkösen mukaan Britannian hankalaa tilannetta selittänee ainakin osittain se, että maassa on paljon heikosti koulutettuja yksinhuoltajia ja teiniäitejä. Lisäsyinä tutkija näkee huonot julkiset lastenhoitopalvelut sekä liberaalille hyvinvointivaltiolle tyypilliset tarveharkintaiset sosiaalietuudet, jotka eivät kannusta pienipalkkaiseen työhön. Muissa EU-maissa yksinhuoltajuus ja teiniraskaudet ovat harvinaisempia.

Pätkätyöt selittävät toistuvia työttömyysjaksoja

Suomen lyhyitä mutta toistuvia koko perheen työttömyysjaksoja Härkönen selittää laman jälkeen lisääntyneillä väliaikaisilla työsopimuksilla ja toisaalta kansainvälisesti arvioituna jopa siedettävän alhaisilla pitkäaikaistyöttömyysluvuilla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot