Mainos
Mainos

Työttömyys pian 10 prosenttia

Työ- ja elinkeinoministeriö varoittelee työttömyyslukujen suurenemisesta kaksinumeroisiksi. Ministeriö ennustaa työttömyysasteen kipuavan ensi vuonna 10 prosenttiin.

Työministeri Tarja Cronberg (vihr.) luonnehtii työttömyystilannetta vakavaksi. Hän kuitenkin lohduttelee, että lukemat ovat silti reippaasti 1990-luvun lamaa pienemmät. Hänen mukaansa tällä hetkellä ei ole näkyvissä sellaista massatyöttömyyttä tai pitkäaikaistyöttömyyden räjähdysmäistä kasvua kuin edellisessä talousahdingossa.

Pitkäaikaistyöttömyyden ministeriö ennustaa kääntyvän nousuun vuoden lopulla.

Taantuma vienyt jo 84 000 työpaikkaa

Talouden nopea syöksy taantumaan hävitti alkuvuonna 49 000 työpaikkaa. Rahoituskriisin kärjistymisen jälkeen Suomesta on työvoimatilaston tietojen mukaan hävinnyt puolessa vuodessa noin 84 000 työpaikkaa.

Työttömien määrä kasvoi Tilastokeskuksen tiistaina julkistamien tietojen mukaan nopeasti ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Työttömiä oli maaliskuun lopussa 61000 enemmän kuin viime vuoden lopussa eli 222 000.

Työttömyysaste kohosi maaliskuun lopussa 8,3 prosenttiin. Työttömyysaste nousi kolmessa kuukaudessa 2,1 prosenttiyksikköä. Vielä joulukuussa työttömien osuus työvoimasta oli 6,1 prosenttia.

Työttömyyden kasvu ja työpaikkojen väheneminen olivat tammi-maaliskuussa poikkeuksellisen rajuja. Suoran työttömyyden lisäksi myös lomautettujen määrä kasvoi nopeasti.

Lomautettuna oli työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan maaliskuussa 35 200 työntekijää. Lomautetuista yli 30000 henkilöä työskenteli teknologiateollisuuden yrityksissä.

Lomautettujen määrä alkoi kasvaa nopeasti viime syksynä kansainvälisen rahoituskriisin kärjistyttyä syyskuun puolivälissä. Vielä elokuussa lomautettuja oli vain runsaat 5000 työntekijää.

Ennen talouden syöksyä taantumaan työllisten määrä kävi korkeimmillaan 2 532 000 hengessä. Työllisten määrä laski maaliskuun lopussa 2 448 000 henkeen. Työttömiä oli loppukesästä ennen taantumaa noin 172 000.

Katso JR Leskisen juttu (Kauppalehden talousuutiset 28.4.2009)

Katsomo-video ei ole saatavilla

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme