Mainos

Työttömyyskassoille ensimmäiset kunnon jäsenyysohjeet

Työttömyyskassat ovat saaneet sosiaali- ja terveysministeriöstä uudet jäsenyysohjeet, joissa tähdennetään kassojen ja ammattiliittojen erillisyyttä. Ohjeilla halutaan myös yhdenmukaistaa kassojen jäsenyyskäytäntöjä ja taata kaikkien oikeusturva.

Samat linjaukset ovat jo aiemmin löytyneet laista ja kassoille lähetetystä yleiskirjeestä, mutta nyt ohjeet on käyty läpi ja koostettu yhteen. Näin kattavassa muodossa jäsenyysohjeita ei aiemmin ole ollut, kertoo hallintoneuvos Hannu Hakkola sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tuore ohjepaperi lienee mieluista postia ainakin ay-liikkeen ulkopuoliselle Yksityisalojen työttömyyskassalle. Ammattiliiton työttömyyskassaan liittyminen tietää yleensä myös liitolle uutta jäsentä, vaikka laissa tätä kytkyä ei tunnetakaan. Ammattiliitoissa onkin nyreinä seurattu YTK-kassaa, joka on tarmokkaasti oikonut käsityksiä, että kassajäsenyys edellyttäisi ammatillista järjestäytymistä. Ammattiliitoista taas on kerkeästi muistutettu, että YTK-kassa tarjoaa pelkän työttömyysturvan, ei siis esimerkiksi oikeusapua.

Vuonna 1992 perustettu ja kotipaikkansa mukaan ns. Loimaan kassana tunnettu yksityinen työttömyyskassa on kivunnut jäsenmäärältään maan suurimmaksi kassaksi.

Osa pitkää ohjeistustyötä

Ohjeissa todetaan, että "jäseneksi pääsemisen ja jäsenenä pysymisen ehtona ei saa olla, että jäseneksi pyrkivä tai jäsen kuuluu tai liittyy johonkin muuhun yhdistykseen, järjestöön tai yhteenliittymään". Kassojen ja ammattiliittojen erillisyyttä korostetaan muutoinkin. Esimerkiksi jos molempiin kuuluva jäsen ilmoittaa eroavansa liitosta, mutta ei mainitse kassan jäsenyydestä eroamista, ei hänen voida ilman lisäselvitysten pyytämistä katsoa eronneeksi kassasta.

Ohjeet valmisteltiin vakuutusvalvontavirastossa. Paperia on käsitelty myös epävirallisessa työryhmässä, jossa ovat edustettuina Kela, työhallinto, kassat ja työnantajapuoli. Ohjeistus on neljäs ja viimeinen osa monivuotista urakkaa, jossa on käyty läpi työttömyyskassojen toimintaa. Jo aiemmin kassat ovat saaneet uudet ohjeet työttömyysturvalain soveltamiskäytännöistä sekä kassojen viranomaistoiminnasta ja taloudenpidosta.

Suomessa on 41 palkansaaja- ja 2 yrittäjäkassaa. Kaikki kassat kuuluvat Työttömyyskassojen yhteisjärjestöön. Kassojen kautta maksetaan erilaisia etuuksia vuosittain noin yhdeksän miljardia markkaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot