Mainos
Mainos

Tyrnimarjan puristaminen alkoi syyssäässä

Oikeus puristaa tyrnimarjan mehua alkoi tänään läntisessä Suomessa syksyisessä säässä. Jo aiemmin marjoja on voinut poimia, mutta monien suosima puristaminen on viime vuosina on ollut sallittua Länsi- ja Lounais-Suomen ympäristökeskusten alueella lokakuun 1. päivästä lähtien. Pohjoisemmilla rannikkoalueilla puristaminen on ollut sallittua 15. syyskuuta lähtien.

Porin ja Rauman seudulla, missä tyrni on erityisen himoittua, on havaittu, että puristuskieltoa on rikottu syyskuussa. Tyrniä käsin poimineet ovat tehneet havaintoja laittomasta puristimesta.

-Merkit ovat olleet selviä, osa kiertää lakia joka vuosi. Pensaissa on vielä runsaasti lehtiä, joten puristaminen on vaikeaa, sanoi puutarhuri Pertti Kohvakka, joka on poiminut tyrniä Merikarvialla.

Myös Rauman suunnalla laitonta puristamista on ollut. Pertti Kohvakan mielestä kesä oli hyvä tyrnille. Marjat ovat olleet kypsiä ja meheviä. Kuiva kesä ei ole heikentänyt satoa, mutta kypsyttänyt marjat pari viikkoa normaalia aiemmin. Ympäristöministeriö ryhtyy kehittämään tyrnin kypsymisen seurantajärjestelmää saadakseen tietoa oikeasta puristamisajankohdasta. Asiassa on ollut jyrkästi ristiriitaisia mielipiteitä. Ministeriö onkin painattanut lomakkeita, jonka kysymyksiin vastaamalla tyrnin kerääjät voivat vaikuttaa mm. oikean ajankohdan löytämiseksi tyrnin talteenotolle.
(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot