Mainos
Mainos

Tytär etsii keinoja estää äitinsä käännytys

Käännytyspäätöksen Suomesta saaneen venäläisen ihmisoikeusaktivistin Maria Kirbasovan tytär aikoo yrittää kaikkia laillisia keinoja päätöksen kumoamiseksi.

Vakavasti sairas 67-vuotias Kirbasova on työskennellyt Venäjällä nuorten sotilaiden sekä Tshetshenian sodan uhrien hyväksi. Hän oli muun muassa perustamassa Sotilaiden Äitien Komiteaa.

Kirbasova on asunut viime syksystä lähtien Suomessa tyttärensä Kermen Soitun luona. Soitu kuten hänen miehensä ja kaksi poikaansa ovat Suomen kansalaisia. Perhe on tähän asti kustantanut itse Kirbasovan hoidon täällä ja ovat edelleenkin valmiita tarjoamaan hänelle apua ja hoitoa omalla kustannuksellaan.

Maahanmuuttovirasto on hylännyt Maria Kirbasovan oleskelulupa-anomuksen, ja Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi puolestaan perjantaina käännytysvalituksen. Näin ollen Kirbasovaa uhkaa käännytys Suomesta maanantaina.

Äiti karkotettiin sodan aikana Siperiaan

Iäkkään ja sairaan Maria Kirbasovan kohtalo on herättänyt suomalaisissa myötätuntoa. Esimerkiksi nettiadressiin tuli puolessatoista vuorokaudessa lähes 350 allekirjoitusta.

Kermen Soitun mukaan myös monet eri tahot ovat ottaneet heihin yhteyttä.

- Meillä on tällä hetkellä riittävästi auttajia, Kermen Soitu kertoi sunnuntaina iltapäivällä.

Maria Kirbasova on hänen mukaansa tilanteesta täysin lamaantunut.

- Minun mielestäni tässä on toimittu julmasti. Me olemme pakon edessä, sillä äitiä ei voi missään nimessä lähettää Venäjälle, Kermen Soitu huokaa.

Maria Kirbasova kuuluu kalmukkeihin, kansaan, jolla on tätä nykyä osittainen itsenäisyys Venäjän sisällä. Toisen maailmansodan aikana kalmukkien alue joutui sotatantereeksi. Neuvostoliitto syytti kalmukkeja yhteistoiminnasta saksalaisten kanssa ja karkotti joulukuussa 1943 koko kalmukkikansan härkävaunuissa muun muassa Siperiaan.

- Kalmukkeja vainottiin sodan aikana Neuvostoliitossa kuten suomalaisiakin. Ovelle tuli sotilas ja käski poistua puolessa tunnissa talosta. Ihmiset kerättiin parakkeihin ja siirrettiin junavaunuihin, Kermen Soitu kertoo.

Siperiaan joutui myös pieni Maria Kirbasova.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme