Mainos

Tyttöjen hyväksikäyttö yleistä huumekuvioissa

Tytöt joutuvat huumekuvioissa helposti hyväksikäytetyksi. Huumeporukuissa valtaa pitävät yleensä miehet ja he myös hankkivat aineet.

Tutkija Sanna Väyrynen Lapin yliopistosta sanoo, että tytöt joutuvat usein vaihtamaan seksiä huumeisiin.

Moni huumekuvioihin ajautunut tyttö on aiemmin ollut suorituskeskeinen ja pärjännyt hyvin koulussa. Taustalla on usein suuria menetyksiä, kuten äidin, isän tai muun läheisen kuolema, joka on rikkonut tytön perusturvallisuutta ja identiteettiä.

Huumekuvioissa ulkonäkö on tytöille pääomaa, jonka avulla he pystyvät hankkimaan aineita. Tytöt seurustelevat ja elävät miesten kanssa, jotka pystyvät hankkimaan huumeita.

Joka kymmenes nuori kokeillut huumeita

- Tyttönä porukoihin on helppo päästä ja hankkia aineita. Kun ongelmat alkavat, tytöt joutuvat hyväksikäytetyiksi, Väyrynen kuvailee.

Velkaantuminen merkitsee usein tytöille pelkoa väkivallan tai hyväksikäytön kohteeksi joutumisesta. Tyttöjä käytetään hyväksi myös silloin, kun he ovat huumeiden takia sekaisin ja puolustuskyvyttömiä. Jo seurustelu huumeita käyttävän pojan tai miehen kanssa merkitsee tytölle isoa riskiä huumeiden käytön aloittamisesta. Toisekseen tyttö leimataan käyttäjäksi, vaikka hän ei sitä olisikaan.

Tiedot ovat peräisin Väyrysen valmisteilla olevasta väitöskirjatyöstä. Hän haastatteli sekä alaikäisiä tyttöjä, lapsettomia naisia ja alle 30-vuotiaita äitejä, jotka kaikki olivat pyörineet huumekuvioissa. Väyrynen tarttui aiheeseen, kun vuosina 2000-2001 Lapissa huolestuttiin tyttöjen epäsosiaalisen ja väkivaltaisen käyttäytymisen sekä huumeiden käytön lisääntymisestä. Väyrynen on tehnyt aiemmin töitä sosiaalityöntekijänä.

Huumekuviot houkuttavat

Poikavaltaiset porukat ja tyttöjä vanhemmat paheellisen maineessa olevat pojat houkuttavat tyttöjä huumekuvioihin.Tytöt tuntevat, etteivät kelpaa omana itsenään ja ajattelevat, että huumeiden käyttö olisi keino tulla hyväksytyksi.

- Osa tytöistä lopettaa huumeiden kokeilun tähän, Väyrynen sanoo.

Osa tytöistä lähtee huumekuvioihin, koska haluaa seikkailla ja erottautua. He eivät halua toteuttaa perinteistä kiltin tytön tai naisen elämän mallia. Miehisessä maailmassa he arvelevat pääsevänsä irti näistä rooleista. Huumekuviot voivat kiinnostaa tyttöjä ja nuoria naisia myös siksi, että he haluavat jotakin muuta kuin mainonnan tarjoamaan naiskuvaa. Tytöillä voi olla oman roolin ja ulkonäön suhteen riitariitaa.

Väyrysen mukaan tytöt alkavat käyttää huumeita myös lääkkeeksi omaan hoitamattomaan masennukseensa, pahaan oloonsa ja näköalattomuuteen.

Haaveena tavallinen elämä

Huumekuvioissa tytöt omaksuvat aggressiivisia käyttäytymismalleja ja vieraantuvat omasta sukupuolestaan. Tytöt leimataan helposti. Väyrysen mukaan alimmainen kasti on "pirihuora".

- Se on kasti, johon tytöt eivät halua itseään sijoittaa, Väyrynen sanoo.

Miehisen tyylin ja kuviot hallitsevia tyttöjä kutsutaan rouviksi. He ovat saavuttaneet yhteisössä aseman, jossa he pystyvät hankkimaan aineita ja komentelemaan muita. Vaikka tytöillä on riippuvuutensa takia ongelmia, he haaveilevat tavallisesta elämästä ja lapsista, mutta pelkäävät lapsen menettämistä.

- Leimautumiseen liittyvä häpeä ja syyllisyys voivat pitkittää tyttöjen avun hakemista huumeiden käytöstä aiheutuviin ongelmiin, Väyrynen kuvailee.

Raskaaksi tulo voi näyttää tytöille ja naisille mahdollisuutena päästä irti huumekuvioista. Väyrynen kertoo suonensisäisiä huumeita käyttäneestä tytöstä, joka huomasi raskautensa ollessaan jo yli puolivälissä. Hän pääsi irti aineista, mutta tarvitsi varsin paljon tukea.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot