Mainos
Mainos

Tyytymättömyys lisää kuoleman vaaraa

Elämäänsä tyytymättömillä on kolminkertainen tapaturmaisen kuoleman vaara ja viisinkertainen itsemurhan vaara tyytyväisiin verrattuna, ilmenee Turussa tänään tarkastettavasta Heli-Tuulie Koivumaa-Honkasen väitöskirjasta.

Yhdentoistavuoden kaksostutkimukseen osallistui 30 000 eri-ikäistä suomalaista. Tulos kertoo pelkistettynä, että tyytyväisyys elämään tuo mukanaan terveyttä tai ainakin vähentää sairastusmis- ja tapaturmaisen kuoleman riskiä.

Tyytymättömyyttä aiheuttavat esimerkiksi työttömyys ja parisuhdeongelmat. Tyytymättömyyteen liittyy myös tupakointi, runsas alkoholin käyttö ja vähäinen vapaa-ajan liikunta.
-Tutkimukseni perusteella voi sanoa että asioiden välillä on yhteys, mutta ei sitä, onko siinä syy-seuraus-suhde, toteaa lääketieteen lisensiaatti Heli-Tuulie Koivumaa-Honkanen Kuopion yliopistosta. Tutkimuksen viesti on, että erilaiseen psyykkiseen oireiluun pitäisi puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme