Mainos
Mainos

Tyytymättömyys parisuhteeseen voi tuoda synnytyspelon

Tyytymättömyys parisuhteeseen, huono itsetunto tai vähäinen tuki läheisiltä saattavat lisätä synnytyspelkoa. Asiantuntijalääkärin mukaan synnytystä pelkäävillä on myös ollut muita synnyttäjiä enemmän masennusta, syömishäiriöitä tai altistumista seksuaaliselle väkivallalle.

Yleisin synnytyspelon taustatekijä on kuitenkin aiempi huono kokemus synnytyksestä.

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) osastonylilääkärin Terhi Saiston mukaan synnytyspelosta kärsii noin 6–10 prosenttia synnyttäjistä. Pelkoa hoidetaan esimerkiksi ryhmässä annettavana erityisvalmennuksena, jossa synnytystä harjoitellaan mielikuvaharjoitusten ja rentoutumisen avulla.

1–1,5 prosenttia lapsista syntyy keisarileikkauksella sen vuoksi, että äiti on pelännyt synnytystä.

Saisto huomauttaa, että leikkauksella ei kuitenkaan kyetä vaikuttamaan synnytyspelon taustalla oleviin asioihin, jolloin ne tulevat ratkaistavaksi seuraavassa raskaudessa. Toipuminen keisarileikkauksesta kestää myös tavallista synnytystä pidempään, ja siihen liittyy merkittävä komplikaatioiden riski.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme