Mainos

Tyytymättömyys terveydenhuoltoon kasvanut

Terveyskeskusten alasajo on alkanut.

Lähes joka toinen suomalainen arvioi, että terveydenhuolto on heikentynyt viime vuosina. Tyytymättömyys käy ilmi tänään julkistetusta terveydenhuoltobarometrista. Tulevaisuus nähdään synkkänä ennen muuta pienissä terveyskeskusyksiköissä, joissa koko terveyskeskusjärjestelmän uskotaan romuttuvan kahdessa vuodessa.

Terveyskeskuslääkäri Rauni Berndt hoitaa polvipotilasta Haukivuoren pienellä terveysasemalla Mikkelin pohjoisrajalla. Hän allekirjoittaa kansalaisten huolen terveydenhuollon heikentyneestä tilasta.

- Kyllä näin on käynyt. Täältä terveyskeskuksesta käsin näyttää siltä, että terveyskeskusta ollaan ajamassa alas. Tilanne on ajautumassa yksityisten haltuun. Luultavasti parin vuoden sisällä tilanne on ratkennut.

Sitran terveydenhuolto-ohjelman johtaja Hannu Hanhijärvi myöntää, että riski terveydenhuollon heikkenemiseen on olemassa lääkäripulan vuoksi.

Haukivuoren terveysasemalla yhtenä syynä palvelujen heikkenemiseen nähdään kuntaliitos Mikkelin kanssa.

- On huomattu, että me olemme heikentyneet tämän Mikkelin kanssa yhteenmenon myötä… olemme lievästi siitä pettyneitä, myöntää haukivuorelainen Tekla Hänninen.

Pettymys terveydenhuoltoon ja sairaanhoitoon korostuu myös tänään julkistetussa terveydenhuoltobarometrissa. Terveyspalvelut ovat kaiken kaikkiaan heikentyneet ja muuttuneet epätasa-arvoisiksi.

Kun verovaroja ei riittävästi satsata terveyspuolelle, ovat ihmiset valmiita maksamaan suurempaa omavastuuosuutta esimerkiksi terveyskeskusmaksuista.

- Kun se pysyy kohtuudessa, niin kyllä jonkin verran olen valmis maksamaan, sanoo tuusulalainen Keijo Salminen.

Jotkut kansalaiset näkevät jo aivan selvää eriarvoistumista terveydenhuollossa.

- Kyllä nyt rupeaa näkymään aivan selvästi, että kenellä on rahaa: He saavat hoitoa. Kenellä ei (ole rahaa) niin joutuvat odottamaan kauemmin, sanoo mikkeliläinen Kari Puikkonen.

Barometrin mukaan 40 prosenttia ihmisistä ei pääse mielestään ajoissa lääkärille. Sitran terveysohjelma tietää tähän lääkkeen.

- Mikä on hoitajan vastaanotolla tehtävä työ ja lääkärin vastaanotolla tehtävä työ ja miten se työnjako optimoidaan. Ne asiat on tekemättä, vastaa ohjelmajohtaja Hannu Hanhijärvi.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot