Mainos
Mainos

Uhanalainen meritaimenkanta elpymässä

Suomen vähiin käynyt meritaimenkanta on elpynyt hieman, kertoo Suomen luonnonsuojeluliitto.

Vantaanjoella Uudellamaalla on tehty tänä syksynä poikkeuksellisen paljon meritaimenien kutuhavaintoja. Vantaanjoki on Virtavesien hoitoyhdistyksen mukaan Suomenlahden tärkein meritaimenien auttamiskohde.

– Meritaimenen paluu todistaa, että joen suojelu kannattaa. Uhanalaiset vaelluskalat tarvitsevat kalastusrajoituksia sekä esteetöntä pääsyä mereltä jokeen ja takaisin, sanoo luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola.

Kutuhavaintoja on nyt tehty runsaasti Vantaanjoen alajuoksulla, mutta myös yläjuoksulla yli 80 kilometrin päässä merestä. Viimeksi meritaimenet ovat uineet kutemaan yhtä ylös vuonna 2008.

Joessa kutevat paikalliset taimenet ja meritaimenet ovat samaa lajia, mutta niiden vaelluskäyttäytymiset eroavat hieman toisistaan.

Meritaimen on kuitenkin yhä häviämisvaarassa Itämerellä. Viime vuonna kalalaji luokiteltiin Suomen eläinlajien uhanalaisuusarvioinnissa äärimmäisen uhanalaiseksi. Aiempi luokitus oli erittäin uhanalainen.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme