Mainos
Mainos

Uhrintunnistus etenee Thaimaassa

Suomalaisia uhreja on tähän mennessä tunnistettu alustavasti kuusi ja neljä heistä on kotiutettu. Yksi uhri odottaa kotiutusta Thaimaassa ja yksi Sri Lankassa.

Aasian hyökyaaltokatastrofissa menehtyneiden suomalaisten tunnistus etenee. Toistaiseksi on tunnistettu alustavasti kuusi suomalaisuhria. Suomalaisten kadonneiden lukumäärä on edelleen 174.

Surmansa saaneet voidaan poistaa kadonneiden listalta vasta, kun vainaja on lopullisesti tunnistettu kotimaassa.

Neljäs uhri tänään kotiin

Neljäs Aasian katastrofissa menehtynyt suomalaisvainaja on kotiutettu tänään Thaimaasta Suomeen.

Alustavasti tunnistetun vainajan vastaanottotilaisuudessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli paikalla toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos. Terminaalin edessä pidettävän hiljaisen hetken jälkeen terminaalin sisällä järjestetään omaisille ekumeeninen muistohetki.

Viime viikolla Suomeen kotiutettiin Thaimaasta kolme vainajaa.

Suomen päätös oikea

Suomi on lähettänyt Thaimaahan kaikkiaan lähes 50 eri alojen asiantuntijaa, joista palo- ja pelastuslaitosten edustajat ovat jo palanneet kotimaahan. Tällä hetkellä vahvuus on noin 40 henkilöä, joista noin puolet on uhrintunnistuksen asiantuntijoita.

Muut toimivat erilaisissa etsintä-, tutkinta- ja huoltotehtävissä. Suomella on myös valmius lähettää alueelle poliisin ruumiskoiria ohjaajineen, mikäli Thaimaan viranomaiset sitä pyytävät. Koirista voisi olla hyötyä etsittäessä vainajia esim. katastrofialueen saarilta.

Suomi lähetti ainoana maana Thaimaahan uhrintunnistajien lisäksi poliiseista ja pelastusalan ammattilaisista koostuvan etsintä- ja tutkintaryhmän ensimmäisellä katastrofin jälkeisellä viikolla. Ratkaisu on osoittautunut hyväksi. Se on mahdollistanut uhrien tehokkaan etsinnän ja uhrintunnistajien keskittymisen varsinaiseen tehtäväänsä.

Ryhmä tukee tunnistajien työtä mm. tarkastamalla suomalaisiksi oletettuja uhreja koskevia vihjetietoja ja suomalaisille kuulunutta omaisuutta. Suomen ryhmässä toimii myös kolme virolaista uhrintunnistuksen asiantuntijaa.

Tunnistustietojen keräys jatkuu yhä

Thaimaassa jatkuu tunnistustietojen kerääminen katastrofin uhreista. Suomalaiset toimivat yhdellä neljästä tunnistuspaikasta, jolle on koottu pääasiassa eurooppalaisiksi oletettuja uhreja. Tunnistuspaikalla olevista noin 2 000 vainajasta saadaan tunnistustiedot kerätyksi lähipäivinä.

Sen jälkeen suomalaisryhmä siirtyy jatkamaan työtä toiselle tunnistuspaikalle.

Vertailuohjelma etsii yhtäläisyyksiä

Tunnistusprosessi etenee siten, että uhrien kuolemanjälkeiset tunnistustiedot syötetään Thaimaassa toimivassa tunnistamiskeskuksessa yhteiseen tietokantaan, johon syötetään myös kadonneiden omaisilta kerätyt elinaikaiset tunnistustiedot.

Kun vertailuohjelma ilmoittaa elinaikaisten ja kuolemanjälkeisten tietojen yhtäläisyydestä, tunnistaminen varmistetaan joko sormenjälki-, hammas- tai DNA-tietojen avulla.

Helmikuun alku käännekohta

Ohjelman odotetaan alkavan tuottaa suurempia määriä tunnistusosumia helmikuun alkupuolella, minkä jälkeen myös suomalaisuhrien alustavien tunnistusten määrä lisääntynee. Tuhansien uhrien tunnistaminen kestää kuitenkin useita kuukausia.

Kotimaassa uhrien ja kadonneiden omaisten tiedonsaannista pitävät huolta poliisin omaisyhdyshenkilöt. Omaiset kaipaavat henkisen tuen lisäksi myös konkreettista tietoa viranomaisilta. Yhdyshenkilöt neuvovat omaisia käytännön asioiden hoidossa ja antavat heille tietoa tunnistuksen etenemisestä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme