Mainos
Mainos

Ukkosia luvassa - miten ukkosen ääni syntyy? Meteorologi vastaa

Tänään ukkosia on tulossa etenkin Pohjanmaalla, huomenna salamointia ennustetaan maan itä- ja kaakkoisosaan. Meteorologi kertoo, miten ukkosen ääni syntyy ja miten ukkosen lähestymistä voi itse arvioida.

Ukkosen ääni kuulostaa joskus jyrinältä, joskus pamahdukselta. Äänen eroa selittää se, että salama kuulostaa erilaiselta läheltä ja kaukaa.

– Lähellä iskevä salama pamahtaa, kun taas kaukana oleva salama jyrisee. Tämä johtuu siitä, että kauempana iskevän salaman ääni kulkeutuu salaman eri kohdista korviimme hieman eri aikoina. Vieressä iskevä salama pamahtaa, koska se on niin lähellä, eikä ääni ehdi vaimentua jyrinäksi, kertoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Ukkosen ääni johtuu ilman nopeasta lämpölaajenemisesta. Salaman iskiessä sen purkauskanavassa kulkeva sähkövirta kuumentaa sen ympärillä olevan ilman niin nopeasti, että ilma laajenee aluksi ääntä nopeammin. Tästä syntyy paineaalto, joka muodostuttuaan kulkee äänennopeudella eteenpäin.

Katso video, miten ukkosen ääni syntyy ja miten voi itse päätellä ukkosen lähestymisen:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme