Mainos
Mainos

Ulkoasiainvaliokunta avasi oven Naton nopean toiminnan joukoille

Joukkoihin halutaan mukaan erityisesti Ruotsin kanssa. Kokoomus on esityksen suhteen myötämielisin, vasemmistoliitto torjuu joukkoihin osallistumisen suoraan.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta suhtautuu varovaisen myönteisesti Suomen osallistumiseen Naton nopean toiminnan joukkoihin. Vihreää valoa ei suoraan näytetä, mutta ovi avattiin.

- Valiokunta odottaa sitä, että syksyllä tulee hallituksen käsitys asiasta ja me vasta sitten otamme kantaa siihen esitykseen. Minusta Suomen tulisi nimenomaan Ruotsin kanssa ilmoittaa joukkoja ensi marraskuussa tähän Nato-listautumiseen, toteaa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.).

Muut valiokunnan puolueet eivät jaa kokoomuksen innokkuutta. Asia halutaan koko eduskunnan käsittelyyn. Keskustan ja SDP:n kanta on auki, vihreät suhtautuvat varauksellisesti. Vasemmistoliitto tyrmää osallistumisen suoraan.

- EU:n kriisinhallitatehtävissä on aivan riittävästi toimintaa ja sen lisäksi suomellahan ei ole kokemusta tällaisesta todellisesta lähdöstä. Lisäksi Naton nopean toiminnan joukkojen tehtävät ovat niin vaativia, että riskit erilaisiin onnettomuuksiin ja kuolemantapauksiin ovat valtavan kokoiset, pohtii vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie.

Sosiaalidemokraattien piirissä ei vielä tiedetä kuinka ulkoasiainvaliokunnan esitykseen tulisi suhtautua..

- Tällä hetkellä kriisinhallinnan resursseissa aletaan olla ylärajoilla. Tämä on tietysti myös resurssikysymys, jos puhutaan siitä, että oltaisiin jollain isommalla porukalla mukana. Senkin takia tämä on asia joka vaatii harkintaa, toteaa SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma.

Valiokunta päätyi myös vaatimaan hallitukselta selvitystä Afganistanin rauhanturvaoperaatiosta, koska tilanne alueella on muuttunut radikaalisti. Hallituksen harkittavaksi jätettiin selonteon laatiminen koko eduskunnalle, mikäli Suomi aikoo laajentaa osallistumistaan Afganistanissa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot