Mainos
Mainos

Ulkoasiainvaliokunta tukee osallistumista Libanon-operaatioon

Kriisinhallinta luetaan osaksi Suomen omaa turvallisuuspolitiikkaa.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta puoltaa yksimielisesti Suomen osallistumista enintään 250 sotilaan suuruisella joukolla vahvennettuun Unifil-operaatioon Libanonissa. Valiokunnan mielestä sotilaalliseen kriisinhallintaan osallistuminen on oleellinen osa Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Lisäksi se tukee Suomen omaa puolustusta.

Ulkoasiainvaliokunnalla ei ole tänään valmistuneessa mietinnössään huomautettavaa selonteosta, jonka hallitus on antanut Suomen panoksesta Libanon-operaatioon.

Myös puolustusvaliokunta antoi omassa lausunnossaan tuen hankkeelle. Kristillisdemokraatit olisivat kuitenkin halunneet pienentää suomalaisjoukon enintään 60-80 sotilaaseen ja vetää sen pois viimeistään vuoden 2007 lopussa.

Koko eduskunta määrittelee kantansa torstain täysistunnossa. Lopullinen päätös tehdään presidentin esittelyssä perjantaina.

Itse asiasta eli operaatioon osallistumisesta ei eduskunnassa näillä näkymin äänestetä. Kristillisdemokraatit saattavat tarjota oman näkemyksensä mukaista ponsiesitystä.

Perussuomalaiset asettivat tiistain keskustelussa suomalaisten mukanaolon ehdoksi sen, että Israel antaa yksityiskohtaisen selvityksen YK-tarkkailijoiden aseman tuhoamisesta.

Timo Soini sanoi tänään ryhmänsä luottavan kuitenkin pääministeri Matti Vanhaseen, jonka mukaan selvitys on tulossa.

Turvallisuus lähtee rajojen ulkopuolelta

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari arvioi täysistunnossa ja valiokunnassa käydyn laajan keskustelun hälventäneen hankkeeseen liittyviä pelkoja.

Valiokunta sai lisäselvityksiä mm. operaatioon liittyvistä riskeistä, joista suurimmat liittyvät liikenteeseen ja mahdollisiin paikallisiin tulitaukorikkomuksiin.

Operaation valtuuttaja tai voimankäyttösäännökset eivät hänen mukaansa ole enää ydinasia, vaan uusi rauhanturvalaki korostaa poliittista kokonaisarviota päätöstä tehtäessä.

Suomen turvallisuus lähtee Jaakonsaaren mielestä kaukaa maan rajojen ulkopuolelta. Osallistuminen tukee Suomen oman puolustuksen kehittämistä.

Operaation koko ja voimankäyttövaltuudet ovat valiokunnan kuulemien asiantuntijoiden mukaan pelotevaikute, joka tekee myös tehtävän onnistumisen mahdolliseksi.

Libanoniin lähtee joukkoja monista eri maista, myös islamilaisista maista. Valiokunnan mielestä joukkojen monikansallinen luonne viestittää kansainvälisen yhteisön pyrkimyksistä palauttaa rauha ja tukea Libanonin hallituksen maltillista politiikkaa.

Puolustusvaliokunta määrittelee Libanon-operaation "sotilaallisesti vaativaksi". Suomalaisiin kohdistuva riski ovat myös räjähtämättömät ammukset ja miinat, joiden raivaamiseen he joutuvat osallistumaan ennen varsinaisten rakennustehtävien aloittamista.

Tällaisissa olosuhteissa toimiminen ei kuitenkaan ole uutta suomalaisille. Kokemusta on kertynyt Bosnia-Hertsegovinasta ja Kosovosta. Ammukset tai miinat eivät aiheuttaneet henkilövahinkoja suomalaisille kummassakaan operaatiossa.

Vahvennetun pioneerikomppanian ja esikuntaupseerien lähettäminen Libanoniin maksaa tänä vuonna 16,5 ja ensi vuonna noin 26,9 miljoonaa euroa.

Toisin kuin Nato- tai EU-johtoisissa operaatioissa osa kustannuksista saadaan takaisin. YK korvaa aikanaan Suomen kansallisia kuluja noin 6,7 miljoonalla eurolla vuodessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme