Mainos
Mainos

Ulkoistetut terveysasemat nuukailevat palveluissa

Ulkoistetut terveysasemat järjestävät kitsaasti palveluja kuntalaisille. Tutkimuksen mukaan ne tarjosivat esimerkiksi vastaanottoaikoja 38 prosenttia vähemmän kuin saman kunnan omalla väellä toimivat terveysasemat. Kun vastaanottoaikoja ei ole, väestö hakeutuu päivystykseen.

Ulkoistettujen asemien lääkärit lähettävät potilaan myös useammin erikoissairaanhoitoon. He ovat usein myös nuorempia ja kokemattomampia kuin kunnan omat lääkärit.

Erot havaittiin Kouvolan terveyskeskuksessa tehdyssä tutkimuksessa, kun sen kuudella terveysasemalla kirjattiin kaikkien potilaskäyntien syyt ja toimenpiteet.

Johtavan ylilääkärin Kati Myllymäen mukaan pelkät käyntimäärät eivät riitä kuvaamaan terveysaseman tehokkuutta. Tarvitaan myös tietoa, miksi potilaat tulevat vastaanotolle ja mitä siellä tapahtuu.

Ulkoistetut terveysasemat tuottivat sekä vastaanoton että ehkäisevän terveydenhuollon palveluita kuntien omia terveysasemia edullisemmalla työvoimalla. Lääkärin työpanosta käytettiin vähemmän ja hoitajien enemmän. Tästä työnjaosta voisivat kuntien omatkin terveysasemat ottaa oppia, toteaa Myllymäki.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot