Mainos
Mainos

Ulkomaalaiset marjanpoimijat velkaantuvat Suomessa

Köyhistä oloista Suomeen tulevat thaimaalaiset marjanpoimijat velkaantuvat usein pahasti. Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpään selvityksen mukaan poimijat jäävät pitkistä työpäivistä huolimatta useasti tappiolle ja velkaantuvat, koska thaimaalaiset järjestäjät ja suomalaisyritykset perivät heiltä korkeita maksuja.

Rekrytoijat Thaimaassa veloittavat usein suhteellisesti kovia summia kuluina marjanpoimijoilta. Marjanpoimija voi joutua Suomeen tullakseen ottamaan korkeakorkoista lainaa rahoittaakseen muun muassa matkakulunsa, majoituksen, auton ja työvälineiden käytön.

Vähemmistövaltuutettu ehdottaa luonnonmarjojen poimintaan liittyvän viisuminannon tarkistamista siten, että poimijoiden kohtuulliset olot voidaan turvata. Myös olojen valvontaa tulee parantaa.

- Luonnonmarjojen poiminta ei saa muodostaa mekanismia yksittäisten henkilöiden haavoittuvan aseman hyväksikäyttämiseen, sanoo vähemmistövaltuutettu Suurpää.

Vähemmistövaltuutettu kiinnittää huomiota myös ihmiskauppaan liittyvien ilmiöiden ehkäisemiseen.

- Raportit thaimaalaisten marjanpoimijoiden osalta antavat viitteitä riippuvaisen aseman tai turvattoman tilan hyväksikäytöstä, sillä poimijoiden joukossa on köyhistä oloista tulevia, alhaisen koulutustason omaavia ja Suomen oloista tietämättömiä henkilöitä, Suurpää toteaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot