Mainos
Mainos

Ulkomaalaisopiskelijoille tuntuvat lukukausimaksut?

Opetusministeriön asettama työryhmä on kaavaillut 3 500-9 500 euron lukukausimaksua.

Ulkomaisilta tutkinto-opiskelijoilta saatetaan ryhtyä perimään lähes 10 000 euron lukukausimaksuja, jos asiaa pohtivan työryhmän kaavailut toteutuvat. Maksut koskisivat EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevia opiskelijoita ja ne otettaisiin käyttöön vuonna 2007.

Opetusministeriön opetusneuvos Maija Inola kiistää, että esimerkiksi kehitysmaista tulevien opiskelijoiden pääsyä Suomeen yritettäisiin rajoittaa.

- Kyllä ilman muuta se on iso kustannus, mutta päinvastoin tällä tavoitellaan sekä sitä että Suomeen tulisi enemmän ulomaalaisia opiskelijoita sekä sitä että tulevaisuudessa suomalaisten korkeakoulujen toimintaedellytyksen kansainvälisillä koulutusmarkkinoilla paranisi. Työryhmä on samalla pohtinut sitä, miten esimerkiksi kehitysmaista tulevien opiskelijoiden opintomahdollisuuksia voidaan parantaa.

Työryhmän mietinnön mukaan vähävaraisten tulijoiden opintoja tuettaisiin erityisillä erikseen perustettavilla stipendirahastoilla.

Opetusministeriön maaliskuussa asettama työryhmä luovuttaa esityksensä opetusministeri Tuula Haataiselle ensi tiistaina.

Esitys ei ole vielä valmis, eikä perittäviksi ehdotettavien maksujen summia ole lyöty lukkoon. Esillä on kuitenkin ollut 3 500-9 500 euron maksuhaarukka. Periaatteena on, että maksut vastaisivat eri alojen tutkintojen kustannuksia ja vetovoimaa.

Ulkomaalaisten opiskelijoiden maksuasiaa on tarkoitus käsitellä myös ensi viikon budjettiriihessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme