Mainos
Mainos

"Ulkomaalaista lisätyövoimaa tarvitaan"

Asiantuntijan mukaan on ensisijaista, että jo Suomessa olevat ulkomaalaiset saadaan kotoutettua. Suomen pitäisi myös avata rekrytointipisteitä ulkomailla ammattitaitoisen työvoiman saamiseksi.

Ennusteiden mukaan Suomen väestö vanhenee teollisuusmaista nopeimmin. Maahanmuuttopolitiikan asiantuntija Riitta Wärn kertoo aamun Huomenta Suomessa, että vuoteen 2030 mennessä työikäisiä on noin 300 000 nykyistä vähemmän ja eläkeläisiä sitä vastoin ennustetaan olevan jo 1,7 miljoonaa.

- Huoltosuhde kasvaa voimakkaasti, eli sataa työikäistä kohtaan on silloin noin 75 lasta tai vanhusta huollettavana, Riitta Wärn kertoo.

Ensisijaista on, että jo Suomessa olevat ulkomaalaiset saadaan työllistettyä.

- Kotouttaminen, eli ulkomaalaisten integrointi suomalaiseen yhteiskuntaan, on ensiarvoisen tärkeätä.

Rekrytointivaikeuksia on jo yli kolmannella yrityksistä.

- Suomen pitää olla hiukan itsekäs ja haluta ammattitaitoista työvoimaa. Ammattitaitoisen työvoiman rekrytointi voitaisiin aloittaa ulkomailla rekrytointipisteiden kautta. Olisi järkevää, että Suomen valtio olisi mukana tällaisten pisteiden perustamisessa, toteaa Wärn.

Suomi tarvitsee lisätyövoimaa noin 10 000- 20 000 henkeä per vuosi. Kymmenen vuoden päästä se vastaa noin 15 prosenttia kaikista työikäisistä.

Riitta Wärnin mukaan ulkomaalainen työvoima ei korvaa vaan täydentää suomalaista työvoimaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot