Mainos
Mainos

Ulkomailla asuneet lapset sopeutuvat hiljaisesti

Ulkomailla asuneet suomalaislapset sopeutuvat vanhempiensa mukaan Suomeen hyvin, kertoo joulukuussa ilmestyvä tutkimus.

Turun yliopistossa väittelevän Anu Warinowskin mukaan vanhemman ulkomaankomennuksella mukana olleet lapset jäävät perheensä tuen varaan. Vanhemman työpaikalta tai koulusta tukea ei saa paluun jälkeen, vaikka perheet sitä kaipasivat.

– Vanhempien ammattitaustalla ei ole vaikutusta lapsen sopeutumiseen, vaan perheen tuella ja vanhempien parisuhteella on merkitystä.

Suurin osa näistä lapsista käy tavallista peruskoulua.

Warinowskin mukaan monet vaikenevat kokemuksistaan välttääkseen toisten suomalaisten kielteisiä kommentteja.

– Lapset ja aikuiset totesivat pian paluun jälkeen, että parempi, kun ei yritä erottua porukasta. Suomalaiset voivat olla kateellisia ja kokea kokemuksista puhumisen kerskailuna, hän kertoo.

Tilastokeskuksen mukaan ulkomailta muuttaa joka vuosi noin 1500 suomalaislasta.

Warinowski tutki yli 300 peruskouluikäisen sopeutumista ulkomaille ja Suomeen Espoon, Vantaan, Turun, Tampereen, Lahden, Jyväskylän, Kuopion ja Oulun kouluissa.

(MTV3–STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot