Mainos
Mainos

Ulkomailla asuvien eläkeläisten verotus kevenemässä

EU-komissio pitää kohtuuttomana 35 prosentin lähdeveroa, joka pidätetään ulkomaille maksettavista eläkkeistä. Muutos koskee kymmeniä tuhansia ulkomaille muuttaneita suomalaisia.

Ulkomaille muuttaneiden eläkeläisten verotusta aiotaan keventää. Ulkomaille muuttaneen eläkeläisen verokohtelu on Suomessa tyly, pienestäkin eläkkeestä pidätetään päältä 35 prosentin lähdevero eikä minkäänlaisia vähennyksiä myönnetä.

Esimerkiksi Ruotsissa vastaava vero on reilusti pienempi, sanoo kansainvälisen valtiovarainministeriön verotusyksikön päällikkö Antero Toivainen.

- Lähdeveroprosentti on kansallisesti valittu. Sitä voidaan tietysti nykyoloissa pitää kansainvälisesti katsoen korkeahkona. Vastaava Ruotsin prosentti on tällä hetkellä 25.

Myös EU-komisson mielestä veron taso on kohtuuton. Komissio on aloittanut Suomea vastaan rikkomusmenettelyn, ja tuoreessa vastauksessaan Suomi on luvannut muuttaa systeemiä.

Hallituksen esitystä valmistellaan parhaillaan valtiovarainministeriössä. Muualla asuvaa eläkeläistä verotetaan jatkossa todennäköisesti samalla tavalla kuin Suomessa asuvaa.

- Lähtökohtasesti progressiivisen asteikon mukaan, jolloin sitten myös ulkomaille maksettaessa olis mahdollista myöntää näitä henkilökohtaisia vähennyksiä, Toivainen linjaa.

Ulkomailla asuvia, mutta Suomesta eläkettä saavia on tällä hetkellä 55 000. Valtaosa eli 45 000 asuu Ruotsissa ja paljon myös Espanjassa, Kanadassa, USA:ssa ja Australiassa.

Lähdeverotuksen muutos helpottaisi myös niiden ulkomaisten työntekijöiden tilannetta, jotka työskentelevät Suomessa alle puoli vuotta, sillä hekin ovat vielä tiukan lähdeveron piirissä.

Hallituksen esitys annettaneen toukokuun loppuun mennessä, voimaan lainmuutos tulisi ensi vuoden alussa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 02.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme