Mainos
Mainos

Ulkomailta saatu eläke vaikuttaa sairausvakuutusmaksuun

Korkeimman hallinto-oikeuden tänään antama päätös eläkemaksuista voi vaikuttaa tuhansiin Ruotsissa työskennelleisiin paluumuuttajiin.

Sairausvakuutusmaksu voi määräytyä kahdesta eri maasta saatujen eläkkeiden mukaan. Korkein hallinto-oikeus (KHO) päätti tänään, että eläkeläisen Ruotsista saama eläke vaikuttaa hänen sairausvakuutusmaksuunsa.

KHO antoi ratkaisunsa jutussa, jossa Suomessa asuva eläkeläinen valitti verotuksestaan. Hän oli työskennellyt sekä Suomessa että Ruotsissa ja sai näin kansan- ja työeläkettä molemmista maista. Nainen vaati, että Ruotsista saatuja eläkkeitä ei otettaisi mukaan hänen verotettavaan tuloonsa, jonka mukaan sairausvakuutusmaksu lasketaan. Nainen joutui maksamaan sairausvakuutusmaksuja 3900 markkaa verovuonna 2000.

KHO:n mukaan valittaja ei osoittanut, että sairausvakuutusmaksua olisi maksettu tai peritty Ruotsissa.

Voi koskea tuhansia paluumuuttajia

KHO pyysi ennakkoratkaisua sairausvakuutusasiassa Euroopan yhteisöjen tuomioistuimelta. Sen heinäkuisen linjauksen mukaan Suomi voi periä sairausvakuutusmaksuja muista EU-maista kuin Suomesta saaduista eläkkeistä, jos niistä ei ole suoritettu samanlaisia maksuja jo kertaalleen toiseen maahan. Maksujen suorittamisen todistaminen jää kuitenkin eläkeläiselle itselleen.

KHO:n antama ratkaisu on niin sanottu vuosikirjapäätös, jolla on merkitystä lain soveltamisessa muissa vastaavissa tapauksissa.

Päätös on siksikin merkittävä, että se voi parhaimmillaan koskea tuhansia ihmisiä. Verohallinnon arvion mukaan Suomessa asuu noin 20 000 ihmistä, jotka ovat saaneet eläkettä Suomen lisäksi myös toisesta EU-maasta. Kyseessä ovat lähinnä Ruotsissa työskennelleet paluumuuttajat.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme