Mainos
Mainos

Ulkomailta tulee taas tuhansia marjanpoimijoita

Ulkomaalaisia mustikan- ja hillanpoimijoita alkoi saapua Suomeen tällä viikolla. Eniten poimijoita tulee Thaimaasta, noin 2 300.

Ulkomaalaisten metsämarjanpoimijoiden vuosittainen määrä on erilaisten arvioiden varassa. Ulkoministeriön mukaan viisumin tarvitsevia poimijoita tulee arviolta 4000. Tilastointi ei kuitenkaan ole tarkkaa.

STT:n selvityksen mukaan isoja metsämarjanpoimijoita kutsuvia yrityksiä on Suomessa noin kymmenen, ja heidän kauttaan poimijoita tulee 3 330.

Lisäksi Suomeen saapuu paljon omatoimisia marjamatkailijoita. Osa tulee maista, joista ei tarvitse viisumia. Joukossa on myös paljon venäläisiä, joilla on viisumi ennestään.

- Ja se on ihan okei, koska siinä ei ole mitään laitonta, lähetystöneuvos Vesa Häkkinen ulkoministeriöstä sanoo.

Lapissa vielä totutellaan

Suurin osa ulkomaalaisista poimijoista tulee Lappiin, missä julkinen keskustelu poimijoista ja heitä kutsuvista yrityksistä on ollut hyvinkin terävää.

Jo muutaman vuoden ajan kritiikkiin on vastattu sopimalla toimintaperiaatteista marjayritysten kanssa. Sopimus on tehty Lapin liiton johdolla, ja paikallista väestöä siinä edustaa Lappilaiset kylät -yhdistys. Se on merkittävin kylätoimintayhdistys Lapissa.

Puheenjohtaja Juha-Pekka Lumpuksen mukaan yhdistys haluaa edistää asiaa, joka on aiheuttanut voimakkaita ristiriitoja.

Sekä Lumpuksen että marjayritysten mielestä toiminta on Lapissa jo vakiintunutta eikä isoja hankaluuksia ole enää ilmennyt. Pari vuotta sitten perustetun Suomen marjanpoimijat ry:n sihteeri Hemmo Koskiniemi on kuitenkin toista mieltä.

- Tyytymättömyys on laajaa, hän sanoo.

Koskiniemen mukaan ihmiset kuitenkin heräävät oikeuksiinsa lähinnä marjastusaikaan, joten yhdistyksen toiminta on jäänyt pieneksi.

Marjayrittäjien mielestä tyytymättömien lappilaisten joukko on kovaääninen, mutta pieni. Samaa mieltä on Juha-Pekka Lumpus. Lappilaiset kylät ylläpitää marjastuskaudella palautepuhelinta ja -sähköpostia. Viime vuonna yhteydenottoja tuli Lumpuksen mukaan noin sata, joista puolet antoi aihetta ottaa yhteyttä poimijoita kutsuneeseen marjanostajaan.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme