Mainos
Mainos

Ulkomaista työvoimaa houkutellaan EU-rahoilla

Itäsuomalaisessa hankkeessa tavoitellaan noin tuhatta uutta työntekijää neljässä vuodessa.

Työministeriö ryhtyy ohjaamaan EU-rahoilla TE-keskusten ulkomaisen työvoiman hankintaa. Kiinnostuksensa ulkomaisiin työntekijöihin ovat ilmoittaneet kaikki 15 TE-keskusta.

Laajin hanke on vireillä Itä-Suomessa, jossa viisi TE-keskusta ryhtyy yhdessä hankkimaan työvoimaa alueelleen. Itä-Suomi kaipaa sairaanhoitajia sekä rakennus-, metalli- ja kuljetusalan työvoimaa. Tavoitteena on saada neljässä vuodessa noin tuhat tulijaa kotimaasta tai ulkomailta. Tavoite on viitteellinen. Sen sijaan työministeriö ei ole asettanut tavoitteita, kuinka paljon väkeä pitäisi seitsemässä vuodessa maahan hankkia. Vuodenvaihteessa hanke siirtyy sisäministeriön johtamaksi.

Kaiken takana on hallituksen maahanmuuttopoliittinen ohjelma tavoitteineen. Kasvukeskuksissa on puutetta työntekijöistä. Pula-aloja ovat etenkin rakennus-, metalli-, kuljetus- sekä palveluala. TE-keskuksilla on ollut jo aiemmin omia värväysretkiä ulkomaille. Itä-Suomen lisäksi työntekijöitä on houkuteltu muun muassa Pohjanmaalle, Hämeeseen sekä Varsinais-Suomeen. Työministeriö on kiertänyt mainostamassa Suomea myös erilaisilla messuilla ulkomailla. Seuraavan kerran Suomi näyttäytyy Puolassa yhdessä Tanskan kanssa.

Työvoiman houkutteluhankkeet ovat vasta vireillä. Maahanmuutto-osaston ylijohtajan Olli Soraisen mukaan messuilla jaetaan tietoa Suomesta. Varsinainen Suomeen tulo ja työnhaku jää tulijan kontolle. TE-keskusten värväysmatkoilla ovat mukana työvoimaa tarvitsevat yritykset.

Myös suomalaiset kelpaavat ulkomaille. Viimeksi Taloussanomat kertoi, kuinka suomalaislentoemäntiä houkutellaan Arabiemiirikuntien palvelukseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot