Mainos
Mainos

Ulkoministeri kommentoi Niinistön kasakka-vertausta: ”Sanonta on olemassa”

Ulkoministeri Erkki Tuomioja on kommentoi Presidentti Sauli Niinistön tämänpäiväistä puhetta.

Niinistö totesi maanpuolustuskurssin avajaispuheessaan, että käsillä on tilanne, jossa Venäjän ja lännen välit ovat kireimmät sitten kylmän sodan. 

Tuomioja toteaa MTV Uutislivessä olevansa samaa mieltä lännen ja Venäjän suhteiden kiristymisestä.

-Kyllä se varmasti pitää paikkansa, kun katsoo käytettyä retoriikkaakiin, kommentoi Tuomioja.

Tuomioja kuitenkin huomauttaa, että paluuta entisenkaltaiseen kylmään sotaan ei ole toistaiseksi näköpiirissä monestakaan syystä.

-Näistä yksi on se, että muu maailma ei enää tällaiseen tule osallistumaan sillä tavoin kuin vanhan kylmän sodan aikana.

Tuomiojan mukaan Venäjä on esimerkiksi edelleen rakentavasti mukana Iranin ydinnauvotteluissa ja Ukrainassakin on päästy juuri sopimukseen kaasuntoimituksista.

Niinistö siteerasi puheessaan myös venäläistä sananlaskua, jossa todetaan, että "Kasakka ottaa sen, mikä on löyhästi kiinni". 

Tuomioja komentoi Niinistön kasakka-siteerausta diplomaattisesti:

-Hän siteerasi sanontaa ja se sanonta on olemassa. Koko konfliktin aikana on ollut laajasti keskustelua siitä, mitkä olvat Venäjän aikeet. Yhtäällä nähdään, että olisi olemassa jokin suuri suunnitelma. Mutta kun katsotaan mitä on tapahtunut, niin kyseessä on ollut paljolti myös reagointia siihen, mitä on muiden toimesta tapahtunut, joka ei ole ollut Venäjän hallinnassa.

Tuomioja toteaa, että pitää varmasti paikkansa, että Venäjälläkin käytetään tilaisuuksia hyväksi:

-Venäjällä on tietyllä tavalla opportunistista politiikkaa ja silloin pitää katsoa, että ei anneta mahdollisuuksia, vaan Venäjälläkin toki lasketaan riskejä ja kustannuksia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme