Mainos
Mainos

Ulkoministeri Tuomioja: Nato-päätös solidaarisuuden osoitus

Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää Naton eilen tekemää päätöstä ns. viidennen artiklan käyttöönotosta ensisijaisesti muiden Nato-maiden poliittisena solidaarisuuden osoituksena Yhdysvalloille.

Artiklan mukaan hyökkäys yhtä jäsenmaata vastaan katsotaan hyökkäykseksi sotilasliiton kaikkia jäsenmaita kohtaan. Kaikesta mahdollisesta toiminnasta on jäsenmaiden kuitenkin tehtävä erikseen päätökset. Yhteisrintama ei myöskään vielä ennakoi sitä, että Natolle olisi ylipäätään terroristijahdissa mitään tehtävää.

Tuomiojan mukaan Yhdysvalloissa alkaa vähitellen selvitä, ketkä ovat terroristi-iskun takana. Hän pitää tärkeänä tapahtumien käyttämistä kansainvälisen oikeusjärjestyksen vahvistamiseen.

-Kaikki syylliset, myös tekijöitä avustaneet tahot, tulee saattaa oikeudelliseen vastuuseen, Tuomioja korosti tänään toimittajille eduskunnassa.

Hän painotti Suomen kannan olevan se, ettei väkivaltakierteitä tule synnyttää lisää. Summittaiset kostoiskut eivät ole tässä yhteydessä ratkaisu. Tuomioja toivoi tapahtumien myötävaikuttavan myös siihen, että viimeisetkin terroristien turvapaikat sulkeutuvat.

Hän arvioi iskujen antaneen uutta ulottuvuutta myös eduskunnan käsittelyssä olevalle Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittiselle selonteolle. Selonteossa ja myös aiemmin on todettu, että uhkat, joihin tämän päivän maailmassa varaudutaan, eivät ole perinteisiä sotilaallisia turvallisuusuhkia. Tuomiojan mukaan Yhdysvaltain tapahtumat ovat siitä konkreettinen ja järkyttävä osoitus.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme