Mainos
Mainos

Ulkoministeriö: Irak-asiakirjat ehdottoman salaisia

Ulkoministeriö ilmoittaa pitävänsä yhä Yhdysvaltain Irak-politiikkaa valottaneita asiakirjojaan ehdottoman salaisina.

Ulkoministeriön mukaan ns. Irak-asiakirjat ovat ehdottoman salaisia.

MTV:n uutiset pyysi tällä viikolla julkisuuslain nojalla ministeriöltä asiakirjoja, joita presidentin entisen avustajan Martti Mannisen epäillään vuotaneen Anneli Jäätteenmäelle. Tänään antamassaan vastauksessa ulkoministeriö pitää asiakirjoja edelleen salassapidettävinä. Ministeriö katsoo asiakirjojen liittyvän ulkopoliittisiin neuvotteluihin, jonka takia ne halutaan pitää yhä salaisina.

Mielenkiintoista ulkoministeriön ratkaisussa on se, että ministeriö katsoo asiakirjojen sisältävän yhä vahvasti varjeltavia ulkopolitiikkaan liittyviä salaisuuksia. Vastauksessaan MTV:n uutisille ministeriö perustelee asiakirjojen salaamista julkisuuslain ns. salailulistan ykköskohdalla. Se tarkoittaa sitä, että kyse on ehdottomasti salaisista asiakirjoista. Mikäli ministeriö olisi salannut asiakirjat saman listan kakkoskohdan perusteella, tulkinta olisi ollut se, että asiakirjojen salausluokitus olisi ollut alempi.

Kyse on kolmesta Suomen Washingtonin suurlähetystön lähettämästä salasanomasta, jotka on päivätty 10.12.2002, 28.2.2003 ja 3.3.2002. Asiakirjat ovat olleet osittain esillä Iltasanomissa ja Iltalehdessä maaliskuun puolivälissä. Asiakirjojen sisältö liittyy Yhdysvaltain Irak-näkemyksiin.

Anneli Jäätteenmäen ja Martti Mannisen asianajajat ovat aiemmin todenneet, että Irak-asiakirjat eivät sisällä salaisuuksia.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme