Mainos
Mainos

Ulkoministeriö kertoi syyt sieppauksista vaikenemiselle

Ulkoministeriö ei kerro suomalaisten sieppauksista julkisuuteen turvallisuussyistä, sanoo ulkoministeriön kriisitiimin vetäjä Jussi Tanner.

Tanner vahvistaa Turun Sanomien tiedot sitä, että suomalaisia on siepattu ulkomailla joitakin kertoja. Sieppauksista ei ole kerrottu julkisuuteen.

Ulkoministeriön tiukka linja tiedotuksessa johtuu Tannerin mukaan kidnappaustapausten luonteesta.

– Jos meillä on luonnonkatastrofi tai jokin liikennevälineonnettomuus, joka koskettaa suomalaisia ulkomailla, tiedotamme siitä varsin avoimesti ja pyydämme myös tietoja kansalaisilta. Mutta nämä sieppaustapaukset ovat luonteeltaan niin erilaisia, että joudumme pitämään niissä hyvin pidättyvää tiedotuslinjaa sen takia, että kaikki julkisuuteen päätyvä tieto voi päätyä myös sieppaajien haltuun, mikä saattaa vaarantaa siepattujen turvallisuuden.

Turvallisuus voi Tannerin mukaan vaarantua monella tavalla.

– Kaikki tieto, jota sieppaajilla ei ole ollut siepatuista ja viranomaistoimista, vaikuttaa siepattujen asemaan. Se voi suoraan vaarantaa heidän turvallisuutensa tai se voi nostaa lunnasrahojen hintaa. Turvallisuus on kuitenkin päällimmäisin huolemme.

Turvallisuuden takia sieppauksista ei anneta tietoja niiden päätyttyäkään.

– Jälkikäteenkin annetuista tiedoista voi päätellä kaikenlaista. Emme halua antaa ylimääräistä tietoa edes yleisellä tasolla mahdollisille sieppaajille. Tieto voisi päätyä myös verkkoon, josta se olisi vapaasti hyödynnettävissä. Lisäksi se voisi antaa tietoa Suomen viranomaisten toimista mahdollisille uusille sieppaajille, mitä emme halua.

Tannerin mukaan ulkoministeriöllä ei ole uutta tietoa Jemenissä siepatusta suomalaispariskunnasta tai itävaltalaismiehestä.

– Jos tietoa olisi, emme voisi siitä valitettavasti kertoa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme