Mainos
Mainos

Ulkoministeriö: Nato-kumppanuus kansallisen puolustuksen tärkein yhteistyö

Ulkoministeriö on julkistanut katsauksensa Suomen kansainvälisestä turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä.

Katsaus ei sisällä uusia linjauksia. Se tarkastelee yhteistyön nykyisiä muotoja ja sitä, miten pitkälle niissä voidaan mennä.  

Suomen puolustuksen kannalta Nato-kumppanuus on tärkeintä yhteistyötä. Jos Suomea uhkaa sotilaallinen kriisi, EU voi auttaa esimerkiksi pakotteilla tai muulla painostuksella, mutta EU:sta ei olla kehittämässä puolustusliittoa. Näin todetaan ulkoministeriön tänään julkistamassa katsauksessa Suomen kansainvälisestä turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä.  

Katsaus ei sisällä uusia linjauksia. Se tarkastelee yhteistyön nykyisiä muotoja ja sitä, miten pitkälle niissä voidaan mennä.  
Katsauksessa käydään läpi Suomen turvallisuusyhteistyötä Naton, EU:n, Pohjoismaiden ja Ruotsin kanssa.  

Katsauksen yhteydessä käytiin kesällä keskustelua erillisen Nato-selvityksen tarpeellisuudesta. Esimerkiksi puolustusministeri CarlHaglund (r.) on puhunut selvityksen puolesta, kun taas ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei katsonut sen kuuluvan tälle hallitukselle.  

- Nyt julkistettu katsaus ei ole selonteko eikä selvitys, eikä sitä ole tarkoitettu hallitusohjelman pohjaksi. Tarve näkemykselle on kuitenkin olemassa, ja uuden hallituksen lienee heti syytä tehdä selonteko, ulkoministeriöstä sanotaan.  

Yhteistyökumppani Nato on katsauksessa vahvasti mukana, se mainitaan papereissa yli 230 kertaa.    

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme