Mainos
Mainos

Ulkoministeriö purki tsunamikritiikkiä

Suomalaisdiplomaattien mukaan media kritisoi ulkoministeriön toimintaa Aasian luonnonkatastrofin yhteydessä kohtuuttoman paljon.

Suomalaisdiplomaattien mukaan median kritiikki ulkoministeriön toiminnalle tsunamin jälkeen oli kohtuutonta.

Ministeriön joutuminen arvosteltavaksi oli yhtenä puheenaiheena, kun Suomen ulkomaanedustustojen päälliköt tapasivat toisiaan vuosittaisessa kokouksessaan Helsingissä tänään. Viestintä- ja kulttuuriosaston osastopäällikkö Yrjö Länsipuro katsoi kritiikin syynä olleen osaksi se, että tarvittiin jonkinlainen syntipukki.

- Yleensä ihmismieli on sellainen, että kun jotain tapahtuu, niin siihen haetaan syyllistä. Kun ei kukaan oikein rohjennut Jumalaa syyttää, syytettiin viranomaisia. Tietysti ulkoministeriö oli ensimmäisenä siinä framilla, koska se vastaa kaikesta, mitä ulkomailla tapahtuu, Länsipuro sanoi.

Länsipuro muistutti, että ulkoministeriö oli ensimmäinen taho, joka asiassa yleensä tuli ulos. Tämä tapahtui vaiheessa, jossa tilannekuva Aasian katastrofista oli vielä äärimmäisen sekava.

Ensimmäinen median kritiikki kohdistui ministeriön kolmeen päivystyspuhelimeen, joihin yritettiin onnettomuuden jälkeen soittaa 67 000 kertaa. Sen päälle oli Länsipuron mielestä helppo heittää lisää löylyä.

Onnettomuustutkintalautakunnan mukaan viranomaistiedotus ontui. Ulkoministeriö pitäytyi virallisissa tiedoissa, jotka olivat ristiriidassa yleisön ja tiedotusvälineiden tietojen kanssa. Yleisön ja median tiedot osoittautuivat kuitenkin myöhemmin paikkansapitäviksi, mistä seurasi epäluottamus viranomaistiedottamiseen.

Länsipuron mukaan media oli ministeriötä vapaampi tekemään johtopäätöksiä erilaisista hajatiedoista. Internetin käyttöä kriisitilanteissa on pohdittu myös ministeriössä, ja vastedes tavoitteena on hyödyntää aikaisempaa paremmin todennäköistä tietoa.

Suomalaisten kohtalosta ei ollut tietoa

Suomen Thaimaan-suurlähettiläänä tsunamikatastrofin aikana olleen Heikki Tuunasen mukaan tietoja mahdollisista suomalaisuhreista ei voitu antaa nopeammin, koska niitä ei yksinkertaisesti ollut. Edustusto oli arvioissaan varovainen myös siksi, että Thaimaan viranomaiset puhuivat vielä päiviä onnettomuuden jälkeen parista tuhannesta kuolleesta.

Suomalaisuhrien määrä valkeni Tuunaselle siinä vaiheessa, kun hän oli tapaninpäivän jälkeisenä keskiviikkona seuraamassa evakuointilentojen lähtemistä Suomeen. Hän tapasi lentokentällä lukuisia suomalaisia, jotka olivat menettäneet puolisonsa ja joiden ryhmän jäseniä oli kuollut onnettomuudessa.

Tietojen perusteella Tuunanen oli päätellyt, että surmansa saaneita suomalaisia täytyi olla pari sataa.

Vaikka tiedonkulku oli hidasta, edustuston konsulipiste oli pystyssä Phuketissa jo tapaninpäivän iltana, painotti suurlähettiläs.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme