Mainos
Mainos

Ulkoministeriö: Snowdenin hakemusta ei oteta käsittelyyn Suomessa

Ulkoministeriö vahvistaa, että tietovuotaja Edward Snowden on hakenut turvapaikkaa Suomesta. Hakemus on tullut Suomen Venäjän-suurlähetystöön faksilla.

Sisäministeriön mukaan ulkomailta tulleita turvapaikkahakemuksia ei Suomessa käsitellä. Asian vahvistaa tiedottaja Tytti Pylkkö Ulkoministeriön viestintä- ja kulttuuriosastolta.

– Tätä Snowdenin viestiä ei voi pitää varsinaisena hakemuksena, vaan se on faksikirjelmä. Hän pyytää siinä kuitenkin kirjallisesti turvapaikkaa, Pylkkö kertoo.

– Kirjelmää ei voida ottaa virallisesti käsiteltäväksi, koska turvapaikanhakemus pitää jättää Suomessa tai raja-asemalla. Siksi tämä ei voi johtaa turvapaikanhakemuksen käsittelyyn Suomessa.

Siitä, miten kirjelmälle seuraavaksi tehdään, ei ole vielä tietoa.

– Normaalistihan kaikenlaisiin yhteydenottoihin pyritään vastaamaan. Emme kuitenkaan tiedä vielä sitä, kuuluuko tällaiseen vastaaminen Moskovan suurlähetystölle vai Ulkomaalaisvirastoon, eli Sisäministeriön puolelle.

Ei erityskohtelua Snowdenille

Erityiskohtelua Snowdenille ei ole luvassa. Maahanmuuttovirasto korostaa, että lainsäädäntö velvoittaa kohtelemaan kaikkia hakijoita tasaveroisesti.

– Jos meille tulee hakemus, se käsitellään ihan samalla lailla kuin muutkin hakemukset. En osaa keksiä, miksi tarvittaisiin erikoiskäsittelyä, sillä turvapaikkaperusteet ovat selvästi laissa, turvapaikkayksikön johtajan sijainen Ritva Jyrkkä sanoo.

Myös Jyrkän mukaan jokaiselle hakemukselle annetaan vastaus, vaikka hakemusta ei käsiteltäisi. Jyrkän arvion mukaan vastaamiseen menee yhdestä päivästä muutamaan päivään.

Paljastussivusto Wikileaks kertoi aamulla, että Snowden on hakenut turvapaikkaa yli 20 maasta, joista yksi on Suomi. Kremlin edustajan mukaan Snowden on vetänyt Venäjälle jättämänsä turvapaikkahakemuksen takaisin. Hakemus vedettiin pois sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin oli vaatinut häntä lopettamaan paljastuksensa. Venäjän mukaan Snowden on hakenut poliittista turvapaikkaa 15 maasta.

Snowden on Kremlin mukaan yhä Moskovan lentokentän transit-alueella.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme